Rețeta săptămânii

Caponata – mâncare de vinete specific italiană



Caponata, o tocană de vinete specifică bucătăriei din sudul Italiei, poate fi servită rece sau caldă, ca fel principal sau garnitură, în special pentru friptura de vită, și garantează aromele Mediteranei pe masa oricărui îndrăgostit de bucătăria simplă.
Elementele esențiale pentru o caponata perfectă sunt legumele foarte proaspete și oțetul de calitate. De altfel, roșiile, vinetele și uleiul de măsline sunt produse comune în Sicilia. Vinetele trebuie să fie tari și cu cât mai puține semințe. Acestea trebuie tăiate în cuburi potrivite, nu prea mici, pentru că astfel vor absorbi prea mult ulei.
Număr de porții: 4
Ingrediente:
ulei de măsline
2 vinete mari
1 linguriță de oregano uscat
sare de mare
piper negru măcinat proaspăt
1 ceapă roșie mică, tăiată cubulețe
2 căței de usturoi curățați și tăiați mărunt
1 mănunchi de pătrunjel (tulpini și frunze separate) tocat fin
2 linguri de capere spălate și scurse
1 mână de măsline verzi fără sâmburi
2-3 linguri de oțet aromat cu ierburi fine
5 roșii coapte, tăiate mare
opțional: 2 linguri de migdale prăjite ușor
Mod de preparare:
Se folosește o tigaie mare în care se pune ulei de măsline. Se călesc întâi vinetele până devin aurii, se asezonează cu oregano și puțină sare. După 4-5 minute se adaugă ceapa, usturoiul, pătrunjelul și se continuă gătitul pentru 2-3 minute. Dacă această compoziție pare uscată, se mai poate adăuga ulei de măsline. Spre final se adaugă caperele uscate și se stropește cu oțetul aromat. După ce oțetul s-a evaporat se adaugă roșiile și se gătește aproximativ 15 minute, până când sosul scade. Se adaugă sare și piper după gust. Se servește cald sau rece, decorat cu pătrunjel sau cu migdale prăjite.



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. De-ale gâtlejului.