Operație inedită într-o clinică veterinară din Suceava, unde pacientul a fost un cangur. Este vorba de un animal de mici dimensiuni, din familia cangurilor de stâncă, adus pentru o operație la un picior din spate.
Femela în vârstă de 2 ani se numește Ru și aparține unui milionar din Ucraina, din zona Cernăuți, iar acum cântărește circa 7,5 kilograme.
Gabriel Gașpar, medicul veterinar care a adus-o pe Ru la Suceava, povestește că a ajuns să trateze cangurul după ce a mai tratat câțiva cai aparținând aceluiași bogătaș din țara vecină și care a căpătat încredere în el.
Cangurul a ajuns la bisturiu după ce, în urmă cu aproximativ o lună, și-a prins piciorul într-un gard de sârmă, iar cât s-a zbătut pentru a scăpa și-a provocat o rană urâtă.
„S-a zbătut și a reușit să iasă din gard, dar avea foarte multe leziuni, o plagă mare, deschisă, de vreo zece centimetri care era murdară și infectată. Am fost de câteva ori la Cernăuți, unde l-am pansat și i-am dat tratament, iar mai apoi elevii de la Liceul Veterinar de acolo i-au schimbat zilnic pansamentul timp de trei săptămâni până s-a închis plaga pe care o avea la picior. Acum câteva zile l-am adus în România pentru operație, dar am avut nevoie de o grămadă de aprobări și acte pentru a-l trece granița”, a povestit medicul veterinar Gașpar.
Cangurul la RMN
Pentru ca operația să se poată derula în cele mai bune condiții, iar medicul veterinar să știe exact ce-l așteaptă, cangurul a ajuns și la RMN. Pe imaginile oferite de aparatura performantă, medicul veterinar Gabriel Gașpar a putut observa ce i s-a întâmplat lui Ru, dar și cum trebuie intervenit.
„Din punct de vedere chirurgical, acest deget (n.a. – echivalentul degetului mic al omului) va fi extras pentru că are oase foarte mici și o fixare a lor nu se poate face. Dacă ar fi fost om, îi spuneai: domnule, ți-am pus o tijă subțirică și trei săptămâni nu miști degetul, dar așa nu putem spune: domnule cangur, trei săptămâni nu mișcați degetul că se rupe”, a arătat Gabriel Gașpar.
S-a consultat cu un coleg român din Australia
Pentru medicul sucevean a fost prima operație la un asemenea animal, motiv pentru care a fost obligat să se documenteze serios, inclusiv discutând cu un coleg român din Australia, care a mai operat canguri de-a lungul vremii.
„A fost o operație dificilă în primul rând din punct de vedere al anesteziei, pentru că e un animal ierbivor și are o frecvență mare a bătăilor inimii. În plus, am învățat anatomia cangurului, pentru că la școală ni s-a explicat despre anatomia animalelor care se găsesc pe la noi, cum ar fi vaca, pisica sau cățelul, și nu despre animale cu trei degete și care sar, cum este cangurul”, a spus Gabriel Gașpar.
Și pentru că s-a documentat temeinic, medicul veterinar a aflat foarte multe amănunte despre modul de viață al cangurului de stâncă.
„Poate să nu bea apă între patru și șase săptămâni, în schimb rumegă timp de opt ore pe zi. Din acest motiv îl hrănim cu iarbă cosită cu o zi înainte, iar la desert îi dăm cereale puse la înmuiat”, a specificat Gabriel Gașpar.
Ru s-a împrietenit cu medicul
Cangurul este un animal foarte sperios, iar de fiecare dată când ajungea în cabinetul medicului veterinar se panica. Singurul cu care se înțelege aproape perfect este medicul Gașpar, care nu ezită să o ia pe Ru în brațe și s-o mângâie pentru a o liniști.
În urma operației de marți, medicul veterinar i-a amputat echivalentul degetului mic la om, iar de pe degetul mijlociu, echivalentul a trei degete de om și care este folosit de cangur la sărituri, i-au fost îndepărtate depunerile și i s-a aplicat un material dintr-o rășină specială pentru a-i ține imobilizat piciorul timp de trei săptămâni, până la vindecarea completă.
Dacă totul va decurge normal, cangurul va fi înapoiat stăpânului la finalul acestei luni.