Renaștere

Cânepa se cultivă din nou în Suceava. Producătorii și procesatorii s-au întâlnit pentru a găsi soluții de relansare a acestei culturi



Tehnologia de cultivare a cânepii a fost explicată celor prezenți la simpozion, în mijlocul plantației
Tehnologia de cultivare a cânepii a fost explicată celor prezenți la simpozion, în mijlocul plantației

După ce ani de zile cânepa a fost o cenușăreasă a agriculturii românești, suprafețele cultivate cu această cultură scăzând drastic de la câteva zeci de mii de hectare în anii 80 la aproape zero în anii 2000, agricultorii încearcă astăzi să revigoreze această cultură, care poate aduce beneficii importante celor care o cultivă. În ultimii ani, câțiva cultivatori curajoși au reintrodus cânepa pe terenurile din județul Suceava, suprafețele ocupate cu această plantă ocupând astăzi aproape 400 de hectare. Ei speră ca exemplul lor să fie îmbrățișat și de alte ferme agricole din țară și au pus bazele Asociației Naționale a Producătorilor de Cânepă Industrială (ANPCI). Joi, la ferma Vicșani Farm din aceeași localitate au fost invitați producători și procesatori ai cânepii, care au luat contact cu tehnologiile moderne de cultivare a cânepii industriale, în sistem ecologic și industrial.
Culturi de cânepă și tehnologii de cultivare a ei
Invitații au vizitat în primul rând un câmp cu cânepă cultivată în sistem ecologic în cadrul fermei Vicșani Farm, unde reprezentantul fermei, Laurențiu Pintrijel, le-a prezentat tehnologia folosită la cultivare. Cei veniți din întreaga țară au putut vedea de aproape două culturi ecologice de cânepă, cu diferențe datorate verigilor tehnologice ușor diferite. ”Asociația cultivatorilor de cânepă industrială a fost înființată în ideea de a-i ajuta și a-i învăța pe toți producătorii agricoli să cunoască această plantă, promovând-o la nivel național. Vrem să ne organizăm să reînviem ceea ce s-a făcut în materie de cânepă în România până în 1990 și să le atragem atenția celor din Ministerul Agriculturii că aceasta este o cultură care ne poate promova foarte bine la nivel european. În cadrul acestui simpozion i-am pus în contact pe cultivatori și procesatori, le-am arătat tehnologie celor care vor să cultive această plantă și modul de obține acele autorizații care se cer, de care unii sunt speriați.”
În mijlocul celor interesați de cânepă au fost invitați specialiștii, care au împărtășit din experiența lor
Experiența acumulată în anii 70-80 în cultivarea cânepii a fost împărtășită celor prezenți la Vicșani de specialiștii care și-au dedicat viața acestei culturi. Constantin Găucă a fost Cercetător la Stațiunea de Cercetare pentru Cânepă Secuieni din județul Neamț, locul unde s-au pus bazele cercetării legate de cânepa cultivată pentru sămânță.
”Sunt foarte bucuros că am ajuns după atâția ani în situația de a deveni promotorul revenirii cânepii. În cadrul Stațiunii Secuieni am creat 10 soiuri de cânepă, începând cu anul 1973, însă anii de după 1989 au dus la o producție zero de cânepă în România, după ce cândva se cultivau circa 60.000 de hectare cu această plantă. Am pornit încet, acum 3 ani, venind la Ferma Vicșani pentru a livra sămânță și, după respectarea verigilor tehnologice întocmai, s-a realizat o producție de peste 1.000 de kg de sămânță la hectar. Asta ne-a creat un imbold și exemplul acestei ferme a fost luat și de alte ferme din țară, de aceea ne aflăm astăzi aici”, a declarat Constantin Găucă.
În mijlocul plantațiilor de cânepă de la Vicșani a fost prezent cu sfaturi prețioase și Valeriu Tabără, fostul Ministru al Agriculturii, cercetător al Stațiunii de Cercetare Agricolă Lovrin din județul Timiș, care crede în viitorul culturii de cânepă pentru fibră în România: ”Dacă se va dezvolta sistemul de obținere a fibrei nu prin topire, ci mecanică, atunci se poate produce o fibră naturală de o excepțională valoare, mai ales că prin prelucrări mecanice poți să faci o fibră cu o finețe apropiată de bumbac. Pe de altă parte creșterea unui hectar de cânepă într-un an de zile este egală cu creșterea unui hectar de pădure de molid, deci am putea înlocui foarte ușor materia primă de molid pentru industria celulozei, cu o celuloză de supercalitate, care este cânepa. Pentru cânepa de sămânță, zona aceasta de platou a Sucevei este o soluție foarte bună, așa cum zona Botoșani se pretează la ambele tipuri de cânepă, pentru semințe și pentru fibră. Eu văd în următorii ani cânepa plantată din nou pe suprafață de peste 50.000 de hectare în România.”
Subvențiile acordate sunt importante pentru această plantă, care are căutare din ce în ce mai mare pe piață
În acest moment cererea de cânepă pe piața europeană se află în creștere, iar valoarea subvențiilor oferite de Comunitatea Europeană arată acest lucru. Constantin Găucă, de la Stațiunea de Cercetare din Secuieni, ne spune în acest sens: ”Eu sunt optimist, din câți fermieri avem astăzi aici, fiecare va pleca cu gândul să cultive cel puțin 10 hectare de cânepă, luând în considerare și faptul că în acest an subvenția pentru un hectar de cânepă este undeva la 2.000 de euro, iar la 1.000 de kg de sămânță la hectar se obțin 1.000 de euro.”
Previziunile sunt bune și pentru cei care procesează cânepă în România, între care firma Canah Internațional ocupă o poziție importantă. Daniela Sfrija, directorul general al firmei, a relatat despre beneficiile acestei plante valoroase:” Presăm semințele și obținem uleiul din semințe de cânepă, extrem de prețios pentru Omega 3, Omega 6, Omega 9, vitamina E, utilizat de consumatori pentru a ajuta sistemul cardio-vascular. De asemenea măcinăm semințele și obținem sămânță de cânepă și chiar mai mult, pudră proteică din semințe de cânepă, cu un conținut de proteină de 50%, o proteină vegetală din ce în ce mai căutată, bogată în aminoacizii esențiali.”
Cea mai căutată pentru aceste procesări este cânepa ecologică, care a început să fie cultivată și în Suceava, iar în această direcție perspectivele sunt bune.


Cercetătorii explică celor care au participat condițiile respectării verigilor tehnologice la cânepă
Cercetătorii explică celor care au participat condițiile respectării verigilor tehnologice la cânepă
Cultură de cânepă ecologică la Vicșani
Cultură de cânepă ecologică la Vicșani
Cultura de cânepă ecologică pe pământurile agricole ale Vicșani Farm
Cultura de cânepă ecologică pe pământurile agricole ale Vicșani Farm
Cânepa se cultivă din nou în Suceava. Producătorii și procesatorii s-au întâlnit pentru a găsi soluții de relansare a acestei culturi
Cânepa se cultivă din nou în Suceava. Producătorii și procesatorii s-au întâlnit pentru a găsi soluții de relansare a acestei culturi
Tehnologia de cultivare a cânepii a fost explicată celor prezenți la simpozion, în mijlocul plantației
Tehnologia de cultivare a cânepii a fost explicată celor prezenți la simpozion, în mijlocul plantației


Recomandări

Filatura de In și Cânepă din Fălticeni a rezistat capitalismului și produce astăzi, într-o lună, cât într-o zi din perioada ei de vârf