Suntem din ce în ce mai bolnavi

Cancerul face ravagii printre suceveni



Cancerul rămâne una dintre cele mai temute boli și lovește, din păcate, un număr din ce în ce mai mare de suceveni. Boala este chinuitoare din cauza suferințelor atroce îndurate de bolnav, cât și de familia acestuia, sub ochii căreia se stinge. În evidența DSP Suceava sunt la această oră 10.102 pacienți cu diverse forme de cancer, din care 416 cazuri sunt descoperite în prima parte a acestui an.
Cele mai multe cazuri rămase în evidență sunt de cancer la sân, 1.383, urmate de cele de cancer de prostată – 959, colo-rectal -916 și de col uterin – 802. În privința cazurilor nou diagnosticate, pe locul întâi este cancerul bronhopulmonar – 47 de cazuri noi numai în acest an, după care vin cancerul colo-rectal și cel de sân, cu câte 41 de cazuri.
Șeful secției Oncologie de la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Doina Ganea Motan, subliniază că ”datele de epidemiologie la nivelul județului Suceava evidențiază încadrarea într-un trend ascendent atât în ceea ce privește incidența, cât și prevalența bolii canceroase”. Medicul a arătat că, dacă în anul 2007 numărul cazurilor noi de pacienți diagnosticați cu diferite afecțiuni oncologice era de 1.236, în anul 2013 acesta era 1.783, iar în anul 2014 – 1.809.
În 2015 au fost luate în evidența cabinetului județean de oncologie 1.706 cazuri noi, iar numărul pacienților rămași în evidență era 9.959. Incidența cea mai mare aparține cancerului bronhopulmonar, urmat de cancerul colo-rectal, cancer al prostatei, cancerul gastric, cancerul mamar, urmat de cancerul de ficat, vezica urinară, pancreas, col uterin, cancerul cutanat.
”Posibilitățile de investigații actuale, începând cu cele imagistice de înaltă performanță (CT, RMN) și terminând cu cele de imunohistochimie care pot fi efectuate în cadrul laboratorului nostru de anatomie patologică au permis abordarea tuturor localizărilor cu indicație de tratament chimioterapic citostatic. Programul național de tratament al pacienților oncologici a dat posibilitatea ca de la an la an să poată fi abordate tratamentele de ultimă generație, inclusiv terapia țintită cu anticorpi monoclonali conform criteriilor de eligibilitate din protocoalele aprobate și updatate periodic”, a precizat dr. Ganea Motan.
Costul mediu pe zi pentru un pacient internat la Oncologie este de 929 de lei
În primele 6 luni din anul 2016, numărul pacienților internați în Spitalul de Urgență care au beneficiat de medicamente din Programul Național de Oncologie (PNO) a fost 596. Valoarea medicamentelor este de aproape jumătate de milion de euro, respectiv 2.203.600 de lei. Pe parcursul anului trecut, suma a fost de un milion de euro, de medicamente beneficiind 897 de pacienți care au fost internați în spital, conform unei situații furnizate de departamentul de statistică al Spitalului de Urgență Suceava.
Secția de Oncologie Medicală Suceava funcționează cu 40 de paturi pentru spitalizările în regim continuu și un compartiment pentru spitalizările de zi dotat cu nouă fotolii pentru chimioterapie perfuzabilă intravenos. De PNO beneficiază atât pacienții cu asigurare medicală, cât și cei fără asigurare. Mai mult, odată cu încadrarea într-un program național de sănătate, pacientul care nu a fost plătitor la sistemul de asigurări de sănătate devine asigurat cu drepturi depline. Costul medicației oncologice de care are nevoie de un pacient cu cancer, fără internare, poate să depășească 2.200 euro lunar.
Pentru pacientul internat în Spitalul de Urgență Suceava, suportat din bugetul asigurărilor de sănătate, costul mediu este de 929 de lei pe zi. Suma este formată din tariful pe zi de spitalizare, de 155 lei, la care se adaugă costurile medii ale investigațiilor, medicației și materialelor sanitare, de 87 de lei, 661 lei și 29 lei.
Lista medicamentelor gratuite, decisă de Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate
Mai menționăm că nu toate tratamentele împotriva cancerului sunt asigurate bolnavilor gratuit, ci doar cele aprobate de Ministerul Sănătății și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Ne referim îndeosebi la terapiile imuno-oncologice, disponibile pentru pacienții cu melanom în stadiu avansat și cancer de prostată și în studiu pentru alte tipuri de cancere dificil de tratat.
La nivel european sunt în curs de aprobare terapii pentru tratarea cancerului pulmonar, colo-rectal, renal, de prostată și al altor tipuri de cancer și în curs de desfășurare numeroase studii clinice. Pentru că fiecare țară din Europa are propriul sistem de compensare a medicamentelor inovatoare, terapiile imuno-oncologice sunt disponibile pacienților mai rapid în unele țări, comparativ cu altele.
Terapia imuno-oncologică este doar o parte în tratarea cancerului, alături de intervențiile chirurgicale, radioterapie, chimioterapie și terapiile țintite reprezentate de anticorpii monoclonali. Nu funcționează la toți pacienții și cercetătorii nu au încă un răspuns la întrebarea ce face ca un anumit pacient să răspundă la un anumit tratament.



Recomandări

Secția de oncologie a Spitalului Clinic Județean Suceava dispune de echipamente esențiale pentru diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienților

Secția de oncologie a Spitalului Clinic Județean Suceava dispune de echipamente esențiale pentru diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienților
Secția de oncologie a Spitalului Clinic Județean Suceava dispune de echipamente esențiale pentru diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienților

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale