Sâmbătă și duminică, în parcarea Shopping City, sucevenii au din nou ocazia de a urmări la lucru mașinile cu sute de cai putere, derapajele controlate, dar și cauciucurile și frânele forțate la limită de cei mai buni piloți din țară la prima etapă a Campionatului Național de Drift.
Este pentru al cincilea an consecutiv când Asociația Română de Drift, în colaborare cu Shopping City Suceava și Toyota Suceava, Depozitul de Folie.ro și Lubexpert organizează un astfel de eveniment național.
În acest an, în lupta pentru titlul de campion al României s-au înscris în concurs un număr de 24 de piloți.
„Ne bucurăm că în acest an Campionatul Național de Drift va debuta la Suceava. Este un eveniment cu tradiție pentru Shoping City și pentru suceveni, foarte așteptat atât de iubitorii sporturilor extreme, cât și de cei cărora le place adrenalina. Invităm sucevenii să vină în număr cât mai mare la acest concurs, mai ales că publicul a fost la înălțime de fiecare dată”, a declarat reprezentantul Shopping City Suceava, Anca Ciutac.
Suceava va fi reprezentată de patru piloți consacrați
La această primă etapă, dintre cei 24 de concurenți, patru vor fi din Suceava, singura absență importantă fiind a lui Mihai Maxim, pilot ce are mașina defectă și va lipsi din concurs.
Lider incontestabil al piloților suceveni și cel ce face parte din organizatorii evenimentului, Răzvan Frățianu speră ca și-n acest an piloții din Suceava să facă o figură frumoasă, mai ales că anul trecut trei dintre ei au terminat între primii șase la nivel național.
„Invităm toți sucevenii să ne urmărească sâmbătă și duminică, mai ales că sâmbătă avem o sesiune de taxi drift pentru ei, în care au șansa unei doze de adrenalină într-o mașină de drift. Avem înscriși la ora actuală 24 de concurenți, ultimul confirmând acum cinci minute că și-a finalizat mașina și s-a pornit spre Suceava. Vom avea onoarea să-i avem alături de noi și pe reprezentanții Federației Române de Drift, președintele Gabi Onofrei, dar și câteva legende ale acestui sport, precum Dodo Toma și Florin Hangu, care sunt maeștri emeriți ai motosportului și multipli campioni naționali, dar și pe arbitrii tradiționali Șoni și Arpi. Suntem o mână de oameni care am pus bazele acestui sport în România și vrem să-l continuăm într-un mod cât mai profesionist posibil”, a declarat Răzvan Frățianu.
Pilotul sucevean are în palmares titlurile de campion național în 2011, vicecampion național în 2012, dar și locul III pe echipe, la Campionatul European de Drift 2012, alături de Călin Ciortan.
Taxi drift pentru iubitorii de adrenalină ce vor fi prezenți la această etapă de campionat național
Organizatorii evenimentului au pregătit mai multe surprize pentru iubitorii drift-ului ce vor urmări de pe margine evoluția piloților, cea mai atractivă fiind o sesiune de taxi drift, în care doritorii vor putea experimenta senzații tari în dreapta unui pilot profesionist.
Toți cei ce doresc să urce într-o mașină de drift la această sesiune se pot înscrie pe pagina de Facebook a complexului comercial Shopping City Suceava.
„Este o senzație pe care nimeni n-o poate povesti sau înțelege dacă nu a trăit-o, deoarece putem spune că este senzație de frică în siguranță. Practic nu poți să faci nimic în calitate de pasager, nu ai nici un control al mașinii și ai impresia în permanență că cel de la volan a greșit și va lovi ceva, dar totul este sub control. Trebuie să încerci măcar o singură dată aceste sentimente fantastice, pentru că mai apoi îți vei da seama că pilotul are totul sub control”, a explicat pilotul sucevean Răzvan Frățianu.
În acest an, organizatorii naționalelor vor încerca să bifeze minim cinci etape, mai ales pentru faptul că popularitatea driftului a crescut foarte mult în România, în concurs fiind prezente în acest an foarte puține mașini sub 400 de cai putere, recordul fiind deținut de un pilot relativ nou în peisaj, ce conduce o mașină modificată în afara țării, cu un motor ce dezvoltă nu mai puțin de 750 de cai putere.
Școală de drift pentru cei ce vor să devină piloți profesioniști
În etapa de la Suceava va fi prezent în concurs și unul din cei mai vechi piloți din România, Sorin Ene, cel ce deține titlul de vicecampion național, fiind inițiatorul unei școli de drift. Sorin Ene a pus bazele acestei școli acum doi ani și jumătate, în tot acest timp scoțând piloți pe bandă rulantă, cinci dintre ei fiind prezenți și la evenimentul din acest weekend.
„Acum șase-șapte ani, împreună cu mai mulți pasionați am dat startul acestui sport minunat în România. Acum doi ani și jumătate, dintr-o joacă m-am gândit să pornesc un proiect, care în acest moment dă roade foarte mari și sunt foarte mulțumit. Este vorba de școala de drift care va aduce alături de noi generația tânără, de care avem mare nevoie. În concurs vor fi cel puțin cinci piloți care au terminat cursurile școlii de drift și mai mult, mezinul competiției va fi Alin Grădinaru, un pilot foarte tânăr ce are abia 15 ani și este foarte talentat și ambițios și cu siguranță va fi o pată de culoare în acest concurs”, a explicat Sorin Ene.
Acesta a mai adăugat că la instruirea piloților există două variante cu cinci module fiecare, una de o zi, la 250 de euro, și una pe durata a două zile, la prețul de 400 de euro, sume care, deși par mari la prima vedere, acoperă toate cheltuielile legate de practică, astfel că cei înscriși trebuie doar să se prezinte.




