Spectacol gastronomic și de culoare la Școala „Mihai Eminescu” din Bunești. Zeci de elevi și profesori au concurat ieri pentru a demonstra că în cămara propriilor bunici sunt cele mai apreciate produse culinare.
Mobilizarea a fost exemplară, iar unii dintre copii au muncit zile întregi, apelând la sprijinul profesorilor, al părinților, dar și al bunicilor pentru a veni cu cele mai originale rețete de mâncăruri tradiționale, compoturi, gemuri sau sucuri naturale.
Narcisa Elena Scutariu, elevă în clasa a VII-a la școala din Bănești, a venit cu o alivancă preparată după o rețetă de la bunica ei, în timp ce colega ei Ioana Tifiniuc s-a declarat specialistă în mămăligă.
„Dacă de la bunica am luat rețeta, de la bunicul am luat bundița, iar despre haine pot spune că îmi plac foarte mult pentru că au povestea lor, parcă mă nasc a doua oară cu ele”, a spus Narcisa Elena Scutariu.
Toamna a venit la propriu și la figurat
Din decorul care se scălda pe holurile școlii din Bănești nu a lipsit nici toamna, reprezentată atât prin produsele ei, cât și prin Zâna Toamnă, în persoana elevei de clasa a VI-a Iasmina Nicoleta Miron.
„Mie îmi place anotimpul și am decis să-mi fac o rochie, o pelerină și o coroană, după o concepție proprie, în care am folosit cam un sac bătucit de frunze. Mi-a luat cam trei ore de muncă și m-am descurcat singură, așa că sunt foarte mândră”, a menționat Iasmina Nicoleta Miron.
La clasele mai mici, un rol determinant l-au avut învățătorii. La clasa a IV-a, de exemplu, Mihaela Crihan s-a bucurat de entuziasmul de care au dat dovadă cei mici.
A avut și o recomandare din standul propriei clase: „Chiar dacă este post, o slănină cu brânză de oi pusă la putină și ceapă roșie sau gogoșari murați nu are cum să nu fie pe placul tuturor”.
Și la clasa a II-a s-a depus o muncă asiduă, dar învățătoarea Daniela Casandra a reușit să-i mobilizeze pe cei mici. „Este o competiție între clase și asta e foarte bine, pentru că în acest fel sunt puse la muncă inventivitatea și creativitatea, dar se și scot la iveală rețete vechi și foarte gustoase”, a spus Daniela Casandra.
Silviu Mihai: „Exuberanța copiilor și a colegilor mei ne arată că am făcut un lucru extraordinar”
Dacă primele ediții ale acțiunii intitulate „Cămara bunicii” s-au derulat doar la nivelul claselor, de anul acesta Silviu Mihai, directorul Școlii „Mihai Eminescu” Bănești, s-a gândit să extindă acțiunea, inclusiv la grupele de grădiniță. „«Cămara bunicii» este o acțiune plecată din dorința de a promova mâncarea sănătoasă, portul tradițional și meșteșugurile străvechi. Ca să fiu sincer, mă așteptam la o asemenea implicare, iar exuberanța copiilor și a colegilor mei ne arată că am făcut un lucru extraordinar”, a opinat Silviu Mihai.
În afara elevilor de la școala din Bunești, care au fost în competiție unul cu celălalt, statutul de invitat le-a revenit copiilor și profesorilor de la școala din Fântânele, dar și de la liceul din Dumbrăveni, ultimii dintre ei veniți pentru a promova meșteșugurile.