Un produs foarte consumat de un număr mare de suceveni, de cei mai mulți în fiecare zi, cafeaua de la automatele stradale, nu este verificat de nimeni, cel puțin din punct de vedere al calității efective a cafelei și al impactului acesteia asupra sănătății publice. Un sucevean ne-a trimis zilele trecute fotografii cu o cafea cumpărată duminica trecută de la un automat din parcarea unui centru comercial. În pahar erau mai multe insecte. Acesta spune că episodul de duminică nu este singular, iar mai mulți oameni care au luat cafea de la acel automat nu au putut să o bea din cauza gustului foarte suspect, dar și a insectelor care pluteau în conținut ori erau lipite de interiorul paharului.
Direcția de Sănătate Publică Suceava, instituția care se ocupă de verificarea aspectelor legate de sănătatea publică, nu verifică acest produs – cafeaua de la automat, pentru că firmele nu se supun autorizării DSP, ci funcționează doar în baza unei autorizații de amplasament eliberată de primăriile de pe raza cărora sunt. Cei de la DSP Suceava au explicat că nu pot face controale tematice la obiective care nu se supun autorizării instituției. Totuși, controlul privind calitatea cafelei s-ar putea face doar dacă un sucevean ar veni și ar reclama punctual faptul că are suspiciuni privind calitatea unei cafele de la un automat.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava nu are baza legală (legislația) ca să verifice aceste automate de cafea și calitatea produsului.
La Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava s-au înregistrat de la începutul acestui an câteva sesizări privind automatele de cafea. Aceste sesizări privesc însă alte aspecte, cum ar fi cantitatea mică de cafea din pahar, cu mult sub cea afișată, lipsa paharelor sau lipsa ingredientelor solicitate, lapte sau zahăr.
Din punctul nostru de vedere ar fi obligatoriu ca recipientele din interiorul automatelor să fie verificate măcar o dată la câteva luni, multe dintre acestea fiind într-o stare deplorabilă. De la starea și igiena acestor recipiente pleacă și problemele privind calitatea cafelei.
Există numeroase studii care avertizează că produsele de cafea de acest gen sunt dăunătoare, în timp, sănătății. Amestecul lichid e format mai mult din chimicale, decât din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanșa de chimicale și face eforturi în acest sens. În timp, aceste chimicale afectează pe rând ficatul, rinichii și imunitatea.
Sigur că nu generalizăm, însă în lipsa unui control al vreunei autorități nici nu putem avea vreo garanție privind calitatea produsului. Sunt și situații clare în care sunt probleme de calitate a cafelei, precum cazul de care am amintit mai sus.