În perioada 6-12 martie 2016, în cadrul proiectului de mobilitate școlară cu titlul „Calitate, inovație și egalitate de șanse pentru o școală de succes”, organizat prin Programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020, trei cadre didactice (prof. Băcanu Lăcrămioara, prof. Tudose Anca și prof. Nistor Oltea) de la Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc au participat la cursul de formare „School Leadership”, oferit de organizația „Merganser Consulting LTD” Cippenham din Marea Britanie.
Activitatea de formare a avut loc în orașul Bath, veche vatră de cultură și civilizație englezească, și a reunit 16 participanți din șase țări europene diferite: Italia, Franța, Grecia, Spania, Germania și, bineînțeles, România.
Cursul s-a adresat cadrelor didactice cu rol decizional la nivelul unităților școlare, care doresc să-și dezvolte abilitățile manageriale și să-și diversifice strategiile decizionale. Șansa de a interacționa cu traineri ce dețin o vastă experiență practică în domeniul sistemului de învățământ din Anglia i-a ajutat pe cursanți să regândească procesul decizional, să identifice resursele de care dispun la nivelul unităților școlare și modalitățile de comunicare eficientă la nivel de leadership.
Experiența acumulată la acest curs de formare a fost una extrem de interesantă și utilă, cu atât mai mult cu cât am avut ocazia să vizităm două școli diferite (Freshford Primary School și Bath Community Academy) și să observăm modul în care este concepută și se desfășoară activitatea la nivel de management în școlile primare și gimnaziale din Marea Britanie.
Am observat că problemele cu care ne confruntăm la nivel de sistem de învățământ sunt asemănătoare în majoritatea țărilor europene, dar diferă modul de abordare și faptul că Marea Britanie are un sistem de învățământ coerent, în ciuda complexității aparente, centrat cu precădere pe nevoile elevului. Pasiunea și creativitatea stau la baza metodelor de predare în școlile din Anglia. Elevii își dezvoltă de mici spiritul antreprenorial, iar munca în echipă este învățată tot la vârste fragede. Activitățile sunt extreme de degajate și conținuturile învățării sunt esențializate, oferind posibilitatea ca pe parcursul orelor elevii să-și consolideze foarte bine cunoștințele. De asemenea, sunt derulate foarte multe proiecte educaționale prin care elevii își dezvoltă abilitățile sau dobândesc unele noi.
Mai mult, se acordă un interes major integrării elevilor cu nevoi speciale de învățare (SEN) în învățământul de masă, profesorul principal beneficiind în permanență de sprijinul unui asistent (adesea voluntar din comunitate sau profesor pensionar) care urmărește ca aceștia să rezolve corect sarcinile de lucru și să atingă un anumit nivel de dezvoltare.
Doamnele profesoare participante la acest curs de formare și-au îmbunătățit, pe lângă aspectele ce țin de leadership, și abilitățile de comunicare în limba engleză, competențele TIC, familiarizându-se cu particularitățile sistemelor educaționale ale țărilor participante. Experiența dobândită la cursul de formare „School Leadership” din Bath, Marea Britanie, va fi diseminată în rândul elevilor și al corpului profesoral din școală și din afara acesteia, achizițiile dobândite constituind premisele dezvoltării instituției noastre de învățământ. Competențele dezvoltate participanților la cursuri vor fi valorizate la nivelul proceselor și activităților din unitatea noastră școlară, în vederea schimbării din perspectiva individuală în perspectiva instituțională.
Prof. Băcanu Lăcrămioara, prof. Tudose Anca, prof. Nistor Oltea- Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc