Apa și ceaiul sunt principalii reprezentanți ai lichidelor care mențin silueta. Toate vietățile necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supraviețui și pentru a menține în echilibru toate procesele vitale.
Apa reprezintă substanța de baza a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfă, transpirație, etc. Apa joacă de asemenea, un rol important în dizolvarea și transportul diverșilor nutrienți cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidrații de carbon și oxigenul. Apa este esențială și ajută în cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare și îndepărtare a deșeurilor din organism.
Așadar, chiar dacă suntem într-o dietă sau nu, este întotdeauna foarte important să consumăm apă suficientă pentru a evita deshidratarea. Dacă aportul de apă este prea mic, atunci abilitatea de a transporta nutrienții este compromisă, fapt ce se va resimți rapid la nivel muscular.
Din punct de vedere cantitativ, pentru majoritatea oamenilor care trăiesc într-un climat echilibrat, 2 litri de apă ar putea fi suficienți pentru o bună desfășurare a proceselor vitale. În cazul special al regimurilor de slăbire, consumul de apă este cardinal întrucât:
1. În faza inițială a regimului se pierde în special apa care trebuie să fie înlocuită pentru a evita deshidratarea;
2. Viteza cu care ardem calorii (metabolismul nostru) este un proces chimic care cere prezența apei;
3. Apa ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism (cu cât organismul conține mai multe toxine, cu atât se pierde mai greu excesul ponderal);
4. Consumul suficient de apă ajută la prevenirea constipației. În același timp, apa nu trebuie folosită ca substitut alimentar sau pentru a liniști apetitul.
Din punct de vedere al compoziției chimice, apa plată este cea mai indicată pentru a se consuma pe perioade foarte lungi. Pentru folosirea pe perioade mai scurte, apa filtrată și apa distilată reprezintă două opțiuni sănătoase. Ceaiul verde dar și ceaiul negru provin din frunzele aceleiași plante (Camellia Sinensis) și doar procesarea acestora conduce la obținerea a două ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate, în timp ce frunzele de ceai verde sunt ușor prelucrate termic înainte de a fi uscate. Și astfel ceaiul verde este considerat a avea mai multe beneficii și aplicații terapeutice decât cel negru.
Ceaiul verde este folosit în Asia de mii de ani atât ca băutură, cât și ca medicament natural. În ultimii ani, numeroase studii au relevat efectele sale chemo-preventive și antioxidante. Astfel s-a demonstrat că această băutură ameliorează o serie de afecțiuni, scăzând colesterolul și blocând radicalii liberi sau reducând riscul pentru anumite tipuri de cancer.
De la descoperirea sa ceaiul verde a fost recunoscut pentru proprietățile sale farmacologice:
1. Combate somnolența;
2. Are efect diuretic;
3. Ajută în timpul procesului de digestie;
4. Este energizant;
5. Satisface senzația de sete.
Studii publicate în decembrie 1999 în „American Journal of Clinical Nutrition and Urology” au arătat că substanțele active (catechin, theanin și saponin) ce există din belșug în ceaiul verde ajută la scăderea în greutate și la tratarea unor afecțiuni ale prostatei.
Sursa: www.eva.ro





