Primele patru săptămâni de campanie au fost apatice, dacă nu chiar aproape invizibile în Suceava.
Cu excepția câtorva conferințe de presă și venirea sporadică a unor lideri naționali nu s-a întâmplat nimic care să sară în ochi. Excepția de la regulă o constituie migrația primarilor și aleșilor locali, într-o majoritate covârșitoare, către actualul partid de guvernământ.
Nu știu ce calcule și-or fi făcut unii dintre ei, dar se vede clar că socoteala de la Primărie nu s-a potrivit cu cea de la urne. Unii dintre ei au fost taxați de le-au sărit fulgii, semn că puterea lor de convingere asupra electoratului nu-i nici pe departe cea cu care s-au lăudat în momentul negocierilor.
Rezultatele de duminică sunt un moment bun de reflecție pentru toți cei implicați în bătălia electorală.
Iohannis nu a pierdut, așa cum nici Ponta nu a câștigat. De următoarele două săptămâni depinde nu doar numele viitorului președinte al României, ci și viitorul a zeci de primari și aleși locali din Suceava.
Sunt convins că la cele două blocuri politice implicate în acest proces se fac deja calcule febrile. Se adună, se scad procente și totul se reia de la zero, pentru că în ciuda celor 10 procente diferență, bătălia finală va fi una extrem de dură.
Cei care s-au așteptat ca totul să meargă lin într-o anumită direcție cred că au avut o mare surpriză, iar dacă nu vor conștientiza că a sta pe margine și a chibița nu e suficient se vor trezi într-o lungă și traumatizantă agonie.
Evident, cei mai fericiți sunt pierzătorii. Și nu pentru că au ratat o șansă la care nici nu visau în mod realist, ci pentru că vor fi cu adevărat băgați în seamă.
Vor fi chemați la masa tratativelor atât de tabăra lui Ponta, cât și de cea a lui Iohannis. Veți spune că înțelegerile se vor parafa la București, dar până la urmă tot ceea ce decid oamenii din teritoriu rămâne sfânt. Iar nefericiții pierzători de duminică încep să calculeze și ei. Spre deosebire de cei rămași în cursă, calculele lor sunt doar cu plus.