Balul Bobocilor 2014

Călătorie în jurul lumii, la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului



Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

O călătorie în jurul lumii este un vis pentru oricare dintre noi, o șansă sigură de a ne îmbogăți spiritual și de a ne cunoaște pe noi și pe ceilalți prin dans, muzică, simboluri și cultură. O călătorie reprezintă o comoară de valori care se vor descoperite, iar temerarii sunt, la finalul acesteia, mai curajoși, mai fermi și mai plini de amintiri.
Asta s-a întâmplat la Gura Humorului, vineri, 31 octombrie 2014, la Toaca Bellevue. A fost un bal al bobocilor plin de culoare, de mișcare, de idei puse în valoare și, în primul rând, un eveniment creat și organizat de o echipă. Scena a oferit un tur virtual al țărilor prezente în concurs prin scenografia realizată de dl profesor Batîr Rusu Florin, care s-a întrecut pe sine și ne-a oferit simboluri pictate din cele opt țări implicate în concurs. Un banner mare la intrare a oferit o imagine a traseului călătoriei, marcat și prin machete cu simboluri culturale, o valiză, cufere cu fotografii, un suport cu indicatoare, baloane, toate gândite de Moroșan Alina și Plantus Lorena – 12A, fetele care s-au ocupat de decor, în colaborare cu Florăria Hellen.
Cei prezenți au ales linia de zbor Colegiul „Alexandru cel Bun” și au urcat la bordul avionului, un avion imens cu 800 de locuri. Publicul a fost invitat în călătorie de Hojbotă Andreea (12B) și Dumbravă Alexandru (12E), primul cuplu de prezentatori. S-a plecat din România pe două piese bucovinene, în costume populare și în compania celor două interprete talentate, cu ținută și cu multe participări la concursuri naționale, Catargiu Laura și Ungurean Bianca, ambele din clasa a 12-a F.
Cele opt perechi de boboci au urcat pe scenă în costumul tradițional al țării pe care au reprezentat-o. Este vorba despre: Popa Larisa Sînziana (9D) și Enia Valentin Petrișor (9F) – Rusia, Ucraineț Mariana (9A) și Beleca Sergiu Eduard (9F) – Franța, Nechitoaia Alexandra (9A) și Vieriu Bogdan George (9F) – Austria, Simeria Silvia Raisa (9D) și Beleca Răzvan Andres (9F) – Statele Unite ale Americii, Păscuțoi Claudia Elena (9A) și Buta Gabriel Ionuț (9F) – Argentina, Hromei Diana Mădălina (9A) și Cucera Robert Iulian (9A) – India, Motrescu Anamaria (9D) și Țebrean Marius Daniel (9F) – Egipt, Ghiula Andreea Laura Beatrice (9A) și Ceban Vlad (9A) – Brazilia. Costumele celor opt țări au dat culoare și intensitate balului, iar prezentarea fiecăruia dintre boboci a fost realizată de cea de-a doua pereche de prezentatori, Horga Alexandru (12F) și Prepeliță Carina (12B). Paula Hlaghi (12B) este cea care a creat costumele și s-a ocupat de confecționarea lor.
Fiecare dans a fost introdus printr-un spot realizat de Eliza Winzinger (12A) și de perechea de prezentatori formată din Tîrnovan Lorena (12A) și Catrinari Cosmin (12B). Am vizionat: horă populară, dans rusesc, indian, egiptean, samba, can can, street dance, vals și tango. Elevii claselor a 12-a au însuflețit scena prin dansurile lor, iar perechea de boboci a fost pusă în valoare printr-o coregrafie diferită. Organizatorii doresc să mulțumească celor doi coregrafi, Oana și Andrei Podariu, care în ciuda timpului destul de scurt și a evenimentelor speciale din viața lor au reușit cu succes să îmbine dansurile celor mari cu dansul celor mici, să suporte stângăciile și uneori absențele de la repetiții și să colaboreze cu toată echipa într-un mod elegant. Munca lor s-a văzut clar și fără ei nimic nu ar fi fost posibil. Pentru street dance coregrafia a fost asigurată de Mihai Maganu (12A), în colaborare cu Mihaela Buzec, din aceeași clasă.
Proba la alegere a presupus timp, muncă, imaginație, umor, jovialitate. Bobocii s-au imaginat magicieni, dive, profesori, Juliete, staruri muzicale și au folosit pantomima, muzica, mișcarea scenică, dialogul, recuzita, iar talentul și personalitatea fiecăruia dintre ei s-au reflectat în momentele alese: parodie Romeo și Julieta, pantomimă: Ora de șmecherologie, Cum să cucerești o fată, Fata de la țară vs. Fata de la oraș, scenete, interpretare în duet „Wish You Were Here”. Fiecare pereche a fost invitată să urce pe scenă de un grup de prezentatori: Cazacu Lavinia, Urzică Oana și Onuțu Cosmin, elevi în clasa a 12-a A.
Proba de cultură generală a testat cunoștințele bobocilor. Aceștia au avut la dispoziție, din timp, o bibliografie pe care au studiat-o pentru a se documenta în legătură cu elementele de cultură și civilizație specifice țării pe care au reprezentat-o. Întrebările alese pentru concurs de Eliza Winzinger și Andrei Tiron, elevi în clasa a 12-a A, nu au fost ușoare și au reușit să pună în dificultate bobocii, iar cei doi prezentatori, Vornicu Bianca (12B) și Asmarandei Erwin (12F), au felicitat răspunsurile corecte care au dominat momentul.
O probă nouă în acest an a fost cea de spontaneitate, în cadrul căreia fiecare pereche de boboci a fost invitată să inventeze un dialog sau să argumenteze păreri personale pornind de la o situație de pe biletul extras. A fost un nou pretext de a valorifica inteligența, imaginația și creativitatea elevilor de clasa a 9-a. S-au descurcat foarte bine, iar prezentatorii acestei probe, Andreea Hojbotă și Alexandru Dumbravă, au reușit să introducă fiecare moment în aplauzele publicului.
Încheierea probelor a dat startul jurizării, cei zece membri ai juriului (directorul Mihaela Ursaciuc, directorii adjuncți Mariana Pintilie și Liliana Condur, președintele Consiliului Elevilor, Oana Solonaru – 10A, reprezentanta Asociației Părinților ASPA GH, Floricica Lionti, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ, Giani Leonte, directorul Centrului Cultural Gura Humorului, Mihai Mardare, reprezentantul Tipografiei Terra Design și cei ai sponsorilor, Complex Casa Elena și Hair Studio M) s-au retras pentru a număra voturile și a calcula procentele, iar scena a fost ocupată de Adina Plaiu (12G), care ne-a bucurat cu trei piese muzicale superb interpretate și antrenante în același timp. Invitatul surpriză, Sergiu Floroaia, a realizat un moment de stand up comedy care a animat și mai tare participanții la bal. S-a râs, s-a aplaudat și s-a încălzit atmosfera. Un film scurt, realizat de Claudiu Manea, reprezentant al firmei Malitex SRL, constant și fidel colaborator al Colegiului „Alexandru cel Bun”, a oferit celor prezenți un feedback al spectacolului, cu imagini din campania de promovare a evenimentului, de la repetiții și preselecții. Filmul a fost foarte apreciat, iar mesajul foarte clar: orice organizare de evenimente înseamnă efort și dorința reală de a rămâne în echipă.
Premierea bobocilor a fost făcută de cei doi câștigători ai ediției 2011, Ramona Lionti și Alexandru Horga. Emoții, suspans, aplauze, neliniște și tensiune au marcat aceste momente. Cei care au câștigat voturile publicului și pe cele ale juriului sunt Popa Larisa Sînziana și Beleca Răzvan Andres. Toți bobocii au primit diplome și premii, în funcție de Stil, Personalitate, Popularitate, Creativitate, Jovialitate, Spontaneitate și Originalitate. Toți au câștigat pentru că toți s-au implicat și au reprezentat colegiul cu cinste. Imnul Balului Bobocilor 2014, compus de câțiva elevi și înregistrat cu ajutorul lui Voina Daniel (12E), a încheiat spectacolul.
Invitatul special al serii a fost Anda Adam, o forță vie care a incendiat sala și i-a ridicat de pe scaune pe toți cei prezenți. Dansatorii au făcut un spectacol memorabil, iar Anda Adam a demonstrat că valoarea unei vedete stă mai ales în modestia ei. A cântat, a dansat, a implicat publicul, s-a comportat exemplar, a făcut fotografii cu toți cei care și-au dorit asta, a petrecut timp cu bobocii, cu organizatorii. Alegerea unui invitat special a fost foarte dificilă și de durată, dar a meritat, ne-a onorat cu prezența o vedetă cu nume sonor și capabilă să cucerească o mare de oameni cu vocea, talentul și energia ei.
Pe tot parcursul spectacolului-concurs care a durat aproape cinci ore, DJ Killer și MC Sanchez au făcut atmosferă, au asigurat ritmul și momentele muzicale și au întreținut atmosfera la after party.
Timp de cinci ore diriginții claselor a 12-a au trăit intens fiecare moment. Scenariul și discursurile prezentatorilor au fost redactate, corectate și îmbunătățite de elevii claselor a 12-a sub supravegherea atentă a prof. Miron Popescu Cecilia Ștefania. Au contribuit la buna desfășurare a evenimentului prin prezență la repetiții, prin monitorizare și coordonare permanentă prof. Apetri Adriana Alina, Botușan Mihaela, Hojbotă Rodica, Cîmpan Brîndușa Luminița. Au fost alături de elevii organizatori și de bobocei și au înțeles că repetițiile lungi uneori împiedică pregătirea pentru școală toți profesorii Colegiului „Alexandru cel Bun”. Ne-au încurajat și ne-au susținut în toate demersurile cele trei doamne director cărora le mulțumim încă o dată. Ne-a ajutat permanent Primăria Gura Humorului, care în calitate de organizator a oferit premii substanțiale bobocilor și distracție celor mari, la piscina din Complexul Ariniș.
Am colaborat foarte eficient cu Tipografia Terra Design care a sponsorizat cu afișe, bilete, invitații, ecusoane, diplome și banner. Organizatorii acestei călătorii pe patru continente mulțumesc dlui Mardare Mihai (Centrul Cultural) pentru sala oferită la repetiția generală și dlui Negrea pentru locație (Toaca Bellevue). Adresăm mulțumiri sincere sponsorilor pe care sperăm că nu i-am dezamăgit și tuturor celor care, într-un fel sau altul, ne-au fost alături, foștilor, actualilor și viitorilor elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” care au ales să petreacă seara cu noi. Fotografiile puse la dispoziție de Alexandra Ursan (12B) și filmarea realizată de Claudiu Manea au imortalizat un spectacol de înaltă ținută, ”complex, interesant, extrem de dinamic și foarte bine închegat”.
Personal nu știu ce mi-a plăcut mai mult: ideea, tema, dansurile, piesele alese pentru dansuri, costumele, probele la alegere, inteligența și frumusețea candidaților, invitații speciali, filmul, eleganța și bunul-gust al prezentatorilor, scenografia, decorul, publicul civilizat, cert este că aș oferi un 10 cu felicitări și o diplomă de excelență organizatorilor, care mi-au dat un motiv în plus să fiu mândră că fac parte din colectivul Colegiului „Alexandru cel Bun”.
Profesor Cîmpan Brîndușa Luminița
Colegiul „Alexandru cel Bun”, Gura Humorului


Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
Călătorie în jurul lumii, la Balul Bobocilor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Recomandări

Eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc a obținut Marele Trofeu la Festivalul Internațional „Vis de Stea”, ediția a XIV-a

Eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc a obținut Marele Trofeu la Festivalul Internațional „Vis de Stea”, ediția a XIV-a
Eleva Beatrice Ecaterina Tcaciuc a obținut Marele Trofeu la Festivalul Internațional „Vis de Stea”, ediția a XIV-a

Educație pentru un viitor verde – experiență Erasmus+ pentru trei profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava

Educație pentru un viitor verde - experiență Erasmus+ pentru trei profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava
Educație pentru un viitor verde - experiență Erasmus+ pentru trei profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava