Peste o sută de oameni, din care cel puțin jumătate erau suceveni, au avut parte, vineri noapte, de un adevărat coșmar în trenul InterRegio (IR) 1837 Iași-Timișoara Nord, garnitura care a rămas încă dinainte de Revoluție cu numele de trenul „foamei”.
Trenul care parcurge peste 800 de kilometri, cel mai lung traseu de cale ferată pe care se circulă în acest moment în România, a plecat din Iași cu vagoane de clasa a II-a care nu erau încălzite. Trenul a ajuns la Suceava în jurul orei 21.30 cu vagoane pline de zăpadă, inclusiv în compartimente. Asta în condițiile în care, afară, mercurul din termometre scăzuse spre minus 20 de grade Celsius.
Trenul groazei
Norocoși erau călătorii din vagonul de dormit și vagonul cușetă, unde era foarte cald. Vagonul de clasa I-a era și el cât de cât încălzit, în timp ce la vagoanele de clasa a II-a era dezastru.
Oamenii s-au refugiat, câți au putut, la clasa I, în timp ce alții au rămas în vagoanele înghețate.
„E frig, e foarte frig, și avem bilete până la Timișoara, nu știm ce o să facem. Condiții de România, bani mulți și condiții zero, de asta avem parte. A intrat zăpada și în compartiment, iar nașii nu ne dau detalii”, erau revoltați oamenii dintr-un compartiment.
„Trenul groazei!”, strigau alți călători revoltați.
Norocoșii mutați la clasa I nu erau nici ei cu mult mai fericiți. În vagonul vechi zăpada pătrunsese prin toate colțurile.
„Am înghețat la clasa a II-a, iar acum m-am mutat aici, la clasa I. La ce frig am tras ne paște o răceală sau, mai rău, o spitalizare, că nu ar fi de mirare în astfel de condiții”, se plângea o bătrână.
Șeful de tren: “E posibil să fie frig în tren, dar nu e de mirare, la ce temperatură este afară”
Înainte ca trenul să plece de la Suceava, reporterii Monitorului de Suceava au dat de șeful de tren care a preluat garnitura de la Suceava. Prima sa grijă a fost să întrebe de ce este filmat, nu confortul călătorilor.
„Acuma preiau trenul și așteptăm să cuplăm locomotiva, vom vedea mai departe ce va fi. E posibil să fie frig în tren, dar nu e de mirare, la ce temperatură este afară”, a spus controlorul, în timp ce ne cerea explicații cu privire la camera de luat vederi. El a mai spus că vagoanele au căldură, însă instalațiile nu fac față gerului.
Trenul IR 1837 a plecat spre Timișoara în jurul orei 21.45. Urma să ajungă în celălalt capăt al țării, în Banat, sâmbătă, în jurul orei 12.30. Din informațiile pe care le avem, după câteva ore vagoanele garniturii au fost înlocuite.
Realitate de ani de zile – trenurile IR Iași-Timișoara, „cenușăresele” CFR
După cum ne-au spus mai mulți CFR-iști, cele trei perechi de trenuri care circulă zilnic pe ruta Iași-Timișoara și retur, și care au în general un grad de ocupare foarte bun, asigurat și de suceveni, sunt de ani de zile pur și simplu uitate de CFR Călători.
În timp ce aproape toate trenurile InterRegio din țară au vagoane modernizate, cu un nivel de confort comparabil cu al celor care circulă în țări mult mai dezvoltate, care asigură fără probleme căldură și aer condiționat, perechile de pe IR Iași-Timișoara au rămas printre cele mai ponosite din țară, având condiții de călătorie chiar mai proaste decât unele trenuri Regio (fostele trenuri personale). Vagoane vechi și multă mizerie tronează în aceste trenuri care au, după cum am amintit, au un parcurs extrem de lung.
Neoficial, în aceste vagoane nu se investește, deoarece călătorii ar lăsa de multe ori dezastru în urmă, însă cu siguranță că pentru unele cazuri izolate nu ar trebui să sufere majoritatea călătorilor.