„Călătoria ministrului Franței la București prin Bucovina” (II)



Pentru data de 25 aprilie cu foto SEMĂNĂTOARE (2)
Pentru data de 25 aprilie cu foto SEMĂNĂTOARE (2)

„Călătoria ministrului Franței la București prin Bucovina” (II)
După unmic dejun intim, dl. ministru d’Ormesson, dorind să vadă racla Sf. Ioan cel Nou și mănăstirea în care se află ea, a fost condus acolo, dându-i-se, ca de altfel peste tot, explicațiile necesare. Trebuie totuși să reținem că oaspetele se interesase în prealabil de întreg itinerariul d-sale, și era pe deplin informat despre curiozitățile și bogățiile istorice și artistice pe care urma să le vadă. După Sf. Ioan cel Nou au fost vizitate ruinele glorioasei cetăți a lui Ștefan cel Mare, iar de acolo mașinile ne-au dus, prin frumos peisaj, până la svelta Dragomirna…
De la Dragomirna ne îndreptarăm – trecând iar prin Suceava unde am vizitat Prefectura – înspre Gura Humorului. De la început atenția d-lui ministru d’Ormesson a fost atrasă de bunele drumuri bucovinene, pe care d-sa le-a plasat imediat după șoseaua București-Brașov. Humorul și Voronețul sunt, după mărturisirea d-nei și d-lui ministru d’Ormesson, surprinzătoarea revelație pentru vizitatorul străin. De la Voroneț, înainte de a lua drumul Mestecănișului spre Vatra Dornei, unde trebuia rămas peste noapte, la dorința expresă a d-nei și d-lui ministru ne-am abătut la Mănăstirea Vatra Moldoviței, unde impresia a fost din nou extraordinară”.
„Glasul Bucovinei”, Anul XIX, nr. 4798, 23 Aprilie 1936.
„Pinionul, bată-l vina!”
Artemie Artur, șeful brigăzii a V-a de tractoare Liteni, raionul Fălticeni, era tare amărît. Și avea dreptate. A primit cu o seară înainte o semănătoare SV 29 pentru a însămînța orzoaica la colectivă. Cei ce au adus-o au descărcat-o direct pe tarlaua unde a doua zi urma să se treacă la însămînțat. Dimineața, pornește semănătoarea dacă poți! Îi lipsea pinionul și lanțul care antrenează axul distribuitorilor de semințe. Vinovați de acestea sunt tovarășii de la SMT Spătărești care, înainte de a aduce mașina, au uitat să-i monteze lanțul. Zadarnic s-a chinuit șeful de brigadă, zadarnic a dat telefoane la SMT. Pînă la urmă s-a pierdut toată acea zi de lucru”.
„Zori noi”, Anul XVIII, nr. 5088, Suceava, Duminică 19 aprilie 1964.



Recomandări

„Ținutul Mănăstirilor din Bucovina” este marele câștigător al premiului „Destinația Anului 2023 în România”

Județul Suceava și-a adjudecat marele premiu la concursul pentru destinația anului în România
Județul Suceava și-a adjudecat marele premiu la concursul pentru destinația anului în România