Sute de persoane s-au perindat ieri pentru a lua contact cu tehnica din dotarea jandarmilor suceveni, dar și pentru a asista la o serie de exerciții demonstrative efectuate în fața Iulius Mall. Evenimentul a fost organizat pentru a marca cei 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, iar în afara angajaților de la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Suceava au participat și elevi, fete și băieți, de la Școala Militară de Subofițeri de la Fălticeni.
Demonstrațiile au durat mai bine de jumătate de oră și au fost însoțite de comentarii lămuritoare ale unuia dintre angajații IJJ Suceava, care a explicat pe înțelesul tuturor în ce constă fiecare exercițiu.
„Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Detașamentul de Intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava și elevi ai școlii militare de subofițeri de la Fălticeni au prezentat câteva exerciții demonstrative, un exercițiu de dresaj cu câinii de serviciu, precum și tehnica și dotarea Jandarmeriei Române”, a arătat sublocotenent Nicoleta Andronic, purtător de cuvânt al IJJ Suceava.
Primii care au intrat în scenă au fost elevii de la Fălticeni, care au etalat tehnici de autoapărare, iar mai apoi au făcut o demonstrație de forță și au spart țiglele pregătite special pentru acest număr.
Au urmat la rând reprezentanții Detașamentului de Intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, care au avut în program mai multe numere.
Mai întâi, aceștia au dorit să arate că o simplă patrulare se poate transforma într-o problemă extrem de delicată dacă în față se găsește o persoană recalcitrantă care devine agresivă.
Un alt scenariu pus în practică a fost oprirea în trafic a unei mașini în care se aflau două persoane suspecte, posibil înarmate și extrem de periculoase. Aici, jandarmii au intervenit și după ce i-au încătușat pe suspecți i-au urcat în dubă pentru a fi duși la sediu în vederea lămuririi situației.
Jaful asupra unei mașini de transport valori și intervenția în forță a trupelor de jandarmi cu arme de asalt a fost un alt episod. Fiecare moment a fost aplaudat la scenă deschisă de publicul format în mare parte din copii.
Cele mai gustate momente au fost însă salvarea de către un jandarm montan a unui turist rămas blocat pe „un versant” (clădirea Iulius Mall în cazul de față), precum și patrularea cu câinii dresați.
Cu acest prilej, patru dintre câinii aflați în „dotarea” IJJ Suceava au demonstrat că pot fi parteneri de nădejde și intervin ori de câte ori este nevoie. A fost simulat inclusiv un moment în care jandarmul își lasă partenerul patruped să păzească o persoană pe care dorea să o verifice în baza de date, iar suspectul încearcă să profite de situație pentru a fugi, dar câinele își face datoria și îl împiedică.
Aplauze și încântare printre tineri și copii
Pentru copiii care au venit special pentru a asista la exercițiile demonstrative ale jandarmilor fiecare moment a avut un farmec aparte, dovadă și aplauzele cu care i-au răsplătit pe cei care au fost în prim-plan.
Luca Teodorovici a fost impresionat de salvarea turistului și, cum se putea altfel, de evoluția tatălui, conductor al unuia din cei patru câini.
„Tata are un cățel foarte frumos și ascultător și mi-aș dori și eu unul ca el”, a mărturisit Luca Teodorovici.
Aflat întâmplător în Suceava, Alex Leonardă, din Tulgheș – Harghita, nu a vrut să scape demonstrația jandarmilor: „A fost foarte faină, iar cel mai mult mi-au plăcut câinii și cum au salvat omul. Uneori jandarmii fac o muncă grea pentru că se pun și ei în pericol”.
Un alt punct de atracție au fost mesele cu armament, pistoale, puști mitraliere sau arme de asalt.
„Copiii, în general cei mici, s-au dovedit curioși și interesați de jucăriile astea pentru bărbați, dar și cei mai în vârstă care au făcut armata”, a precizat Gabriel Celică, elev la Școala Militară Fălticeni.
Iar o parte dintre cei mici s-au dovedit surprinzător de bine informați despre ceea ce aveau în față.
„Mitraliera e super. De aici încarci și aici tragi. Știu asta din jocuri”, a spus Beni Costân, un copil care nu mai dorea să se dezlipească de armă.
Iar dacă cei mici au făcut cunoștință pentru prima dată cu o armă, pentru bunici a fost un bun prilej să-și aducă aminte de vremurile de altădată.
„Am venit cu nepotul și a văzut pistoale, AG (aruncătorul de grenade) și îi explic la copil. Armele sunt mai moderne ca acum 40 de ani, când am făcut eu armata, și cred că și mai bune”, a povestit Ioan Horătău.
Jandarmii suceveni au anunțat că acțiunea din acest an se va repeta și anul viitor, iar scopul este acela de a interacționa cât mai eficient cu populația pe care trebuie să o protejeze ori de câte ori este nevoie.












