Afirmațiile despre faptul că un consum excesiv de cafea ar crește riscul apariției cancerului digestiv, mai ales al celui de ficat și de pancreas nu s-au confirmat. Mai mult decât atât, cercetări recente permit afirmația că în profilaxia cancerului intestinului gros ajută și cafeaua, prin proprietățile ei purgative, diuretice naturale, dar și altele.
Cafeina nu are proprietăți purgative. S-a demonstrat, că filtrată, cafeaua este și mai purgativă decât cea obișnuită. Cercetătorii încă mai încearcă și acum să descopere care dintre cele 300 de substanțe organice conținute de boabele de cafea contribuie la stimularea defecației.
Persoanele care preferă cafeaua decafeinizată pentru a evita acțiunile excitante ale cafeinei se supun influenței altor chimicale. Analiza dizolvanților organici care se folosesc pentru înlăturarea cafeinei a arătat că doi dintre aceștia sunt cancerigeni. Cea mai veche, cea mai sigură, dar și mai puțin eficientă metodă este folosirea apei pentru decafeinizare, pentru că în apă se poate dizolva cafeina.
Femeile ar trebui să limiteze consumul de cafea. Ultimele cercetări au arătat că, la femeile care beau în mod regulat mai mult de 3-4 cești de cafea pe zi crește probabilitatea apariției fragilității oaselor (osteoporoză), după apariția menopauzei și la o vârstă mai înaintată. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să limiteze consumul de cafea și să bea nu mai mult de o ceașcă de cafea cu lapte pe zi, pentru că embrionul asimilează cafeaua, dar o elimină mai greu decât organismul unei persoane adulte.
Sursa: www.evenimentul.ro


