Cafeaua și ceaiul previn diabetul de tipul 2



Cafeaua și ceaiul scad riscul de apariție a diabetului de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney (Australia), publicat recent în Archives of Internal Medicine, informează BBC News Online.
Această protecție oferită organismului ar putea să nu fie asociată cu cofeina, din moment ce cafeaua decofeinizată are cel mai mare efect dintre băuturile testate în cadrul acestui studiu.
Oamenii de știință au analizat rezultatele a 18 studii la care au participat 500.000 de voluntari.
Persoanele care beau trei-patru cești de cafea sau de ceai în fiecare zi reduc cu o cincime riscul declanșării diabetului de tip 2. Aceeași cantitate de cafea decofeinizată are un efect și mai pronunțat, scăzând acest risc cu până la o treime.
Diabetul de tipul 2 se declanșează de obicei după vârsta de 40 de ani, când organismul încă mai poate să sintetizeze insulină, însă în cantități insuficiente, sau atunci când insulina produsă nu mai acționează corespunzător. Diabetul de tipul 2 este tratat printr-o dietă sănătoasă și prin intensificarea activităților fizice. În afara acestor doi factori, sunt necesare adeseori diverse medicamente sau injecții cu insulină.
Cercetătorii australieni au remarcat în urma analizei combinate a datelor că fiecare ceașcă suplimentară de cafea consumată în fiecare zi reduce riscul de apariție a diabetului cu până 7%.
Oamenii de știință consideră că nu coferina din cafea și din cea este responsabilă cu aceste beneficii medicale, ci alți compuși din cele două băuturi, inclusiv magneziul și o serie de antioxidanți, cunoscuți sub numele de lignani sau acizi clorogenici.