O echipă de cercetători americani a măsurat conținutul de antioxidanți a peste o sută de alimente, printre care legume, fructe, condimente, uleiuri și băuturi, descoperind că sursa cea mai bogată este cafeaua, transmite Daily Telegraph în ediția sa electronică.
Antioxidanții ajută organismul să elimine radicalii liberi, molecule distrugătoare care vătămează celulele și ADN-ul. Antioxidanții au fost asociați cu numeroase avantaje pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva bolilor de inimă și cancerului.
În urma măsurătorilor a reieșit că cea mai bogată sursă de antioxidanți este cafeaua, cu sau fără cofeină, urmată de ceaiul negru, banane și curmale. „Americanii își iau o cantitate mai mare de antioxidanți din cafea decât din alte surse”, a spus profesorul Joe Vinson, de la Universitatea Scranton din Pennsylvania. Acesta și-a prezentat descoperirile la întâlnirea anuală a Societății Americane de Chimie de la Washington DC.
Studiile au asociat consumul de cafea cu riscuri reduse de cancer de colon și ficat, diabet de tip 2 și Parkinson. Profesorul Vinson a recomandat însă să nu se depășească două cafele pe zi și a adăugat că nu trebuie ignorate avantajele pe care le au fructele și legumele proaspete. „Din păcate, oamenii nu consumă încă destule fructe și legume, care dintr-un punct de vedere nutriționist mai general sunt mai recomandate pentru că mai conțin și vitamine, minerale și fibre”, a spus acesta.
În Marea Britanie se consumă 70 de milioane de cești de cafea pe zi.
