O veste bună pentru amatoarele de cafea – în special pentru doamnele și domnișoarele care preferă acest energizant. Potrivit unui studiu recent efectuat de o echipă de oameni de știință suedezi, consumul de cafea este asociat cu un risc redus al incidenței cancerului. Cercetările științifice au arătat că acest produs reduce în mod semnificativ riscul de apariție a cancerului de sân provocat de receptori estrogenici negativi rezistenți la antiestrogen.
Cercetătorii suedezi au comparat nivelul de consum de cafea și factorii care influențează stilul de viață a două grupuri distincte de subiecți – primul format din femei bolnave de cancer de sân, iar al doilea – alcătuit din femei cu vârste similare care nu suferă de această boală. S-a constatat că incidența cancerului de sân în cazul femeilor care beau cafea în mod regulat este mult mai mică decât în cazul femeilor care nu beau sau beau rar cafea. Grupul de cercetători de la Institutul Karolinska a explicat că deseori apar informații contradictorii despre efectele benefice ale cafelei, însă în acest caz rezultatele studiului lor au urmat aceeași tendință ca și ale unui studiu anterior efectuat în Germania. Diferența a fost că, în cazul studiului german, legătura dintre consumul de cafea și incidența scăzută a cancerului de sân nu a fost la fel de clar reliefată.
„Bănuiala noastră este că rezultatele depind mult de felul în care este preparată cafeaua sau de tipul de boabe folosit în prepararea ei. Nu este însă probabil ca efectul preventiv să aibă legătură cu fitoestrogenii prezenți în mod normal în cafea, pentru că incidența bolii nu s-a dovedit a fi redusă și în cazul cancerului provocat de receptori estrogenici pozitivi”, au explicat oamenii de știință. Prin urmare, chiar dacă efectul cafelei în prevenirea cancerului de sân este evident, încă nu s-au descoperit mecanismele exacte și compușii care contribuie la aceste efecte benefice.