Cercetătorii au realizat un studiu pentru a afla ce efect are cafeaua, inclusiv cea fără cafeină, asupra ficatului.
Rezultatele au fost surprinzătoare. Cu cât crește consumul de cafea, cu atât scade nivelul de enzime anormale din ficat.
Prin urmare, în cafea există compuși chimici, alții în afară de cafeină, care au un efect benefic, de protejare a ficatului.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la National Cancer Institute și rezultatele au fost publicate în revista Hepatology.
În ultimii ani, consumul de cafea a crescut cu câte un procent în fiecare an, iar în ultima perioadă chiar și cu 2% pe an.
Studii anterioare au arătat că un consum mai mare de cafea poate ajuta la scăderea riscului de diabet, boli cardiovasculare și cancer hepatic. Dar rezultatele nu putea fi aplicate și pentru cafeaua fără cafeină.
Pentru actualul studiu, cercetătorii au analizate date obținute de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey, pentru perioada 1999-2010. Au fost incluse 27.793 persoane, cu vârsta peste 20 de ani, care au consumat cafea în ultimele 24 de ore.
Cercetătorii au făcut analize de sânge pentru a vedea markerii pentru funcția hepatică.
Cei care au declarat că beau mai mult de 3 cești de cafea pe zi aveau niveluri mai scăzute de ALT, AST, ALP și GGT (markeri hepatici), comparativ cu persoanele care nu consumau cafea.
De data aceasta, au fost verificate și analizele consumatorilor de cafea decafeinizată și cercetătorii au observat și aici un nivel scăzut de enzime hepatice anormale.
Roxana Ruscior – descopera.ro
Sursa: Science Daily