Circa 20 de cadavre de animale, majoritatea în stare avansată de putrefacție, au zăcut o perioadă îndelungată de timp lângă fostul CAP din satul Măriței, comuna Dărmănești, la ieșirea din localitate spre comuna Șerbăuți. Situația a fost semnalată de un localnic care nu a mai suportat mirosul foarte greu. În apropiere de zona în care au fost abandonate ștârvurile există mai multe ferme mici de creștere a animalelor. În fotografiile trimise și pe adresa redacției noastre se pot vedea leșuri de porci, oi și capre, din multe rămânând doar scheletele, iar altele fiind mai recente. Problema a fost semnalată Monitorului de Suceava și Direcției Sanitar Veterinare Suceava în cursul zilei de marți, iar marți seară leșurile au dispărut deja din zonă.
Legislația în vigoare este foarte clară în acest sens, cadavrele de animale trebuind duse obligatoriu la un incinerator autorizat. Amenzile pentru încălcarea legii privind incinerarea sunt foarte mari.
Doctorul Leon Postolache, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a explicat că aceste cadavre de animale pot reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, însă și un posibil indiciu al unei boli printre animale.
„Am trimis un inspector în zonă, leșurile nu mai erau, însă s-au găsit urme de blană și alte indicii că au fost aruncate acolo. Legislația este foarte severă în acest sens, trebuie să ne asigurăm că în zonă nu a fost un focar”, a transmis doctorul Postolache. Faptul că animalele au murit la intervale diferite poate fi un indiciu al unei boli. Localnicii cred că animalele au fost abandonate pentru că erau bolnave, înainte de a muri, de către un proprietar de fermă din zonă, care între timp s-a mutat din localitate.
Directorul DSVSA a precizat că inspectorul de zonă va realiza un raport final referitor la acest caz.
Trebuie amintit că cel care a luat leșurile din zonă acum două zile trebuia să le ducă la incinerare și să obțină un document în acest sens, în nici un caz să le adune și să le îngroape în altă parte.






