La finele lui 2017, Guvernul României a adoptat o hotărâre potrivit căreia elevii care frecventează învățământul profesional vor beneficia în continuare de burse profesionale.
Cuantumul sprijinului financiar oferit acestora este de 200 de lei, fiind neschimbat de la relansarea claselor profesionale, în 2012. Cu toate că beneficiile acestei forme de învățământ sunt intens promovate, iar elevii sunt încurajați să se orienteze către clasele profesionale de trei ani și să învețe o meserie, susținerea financiară oferită de stat este una foarte scăzută.
Cu cei 200 de lei, Ministerul Educației urmărește creșterea interesului tinerilor și al familiilor acestora față de calificarea într-o meserie, însă suma nu poate acoperi decât o foarte mică parte din costurilor pe care le presupun anii de școală.
Bursa se acordă tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional pe durata cursurilor școlare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii examenului de certificare a competențelor.
Elevii din învățământul profesional nu pot beneficia simultan de bursa profesională și de bursa „Bani de liceu” sau de bursă socială. Totodată, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună dacă elevul înregistrează mai mult de 10 absențe nemotivate în luna precedentă.
În ciuda bursei aproape derizorii, nu trebuie trecute cu vederea celelalte avantaje ale acestui tip de învățământ. Dintre acestea amintim atestatul de calificare profesională recunoscut în statele Uniunii Europene, posibilitatea încadrării în muncă imediat după terminarea studiilor, practică în cadrul parteneriatelor pe care școala le derulează cu agenții economici, cazare și masă gratuită în internatele și cantinele școlare etc.
400 de lei pentru elevii de la învățământul profesional dual
Ceva mai mulți bani primesc elevii înscriși în învățământul dual, unde durata școlarizării este de trei ani, iar elevii beneficiază de o bursă de 400de lei pe lună (200 de lei de la sistemul de stat și 200 de lei de la agentul economic).
De asemenea, operatorii economici cu care școala are parteneriate asigură și echipamentul de lucru, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii și analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică etc.
Învățământul profesional dual a fost lansat în acest an școlar, în județ fiind înființată o clasă la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, pentru calificarea de operator în fabricarea celulozei și hârtiei. Clasa funcționează la solicitarea Ambro. Din toamna acestui an, tot la solicitarea agenților economici din județ, ar putea funcționa trei noi clase de învățământ profesional dual, elevii urmând să fie pregătiți pentru calificările de filator, confecționer îmbrăcăminte din piele și înlocuitori și mecanic auto.
Cuantum derizoriu
Bursele elevilor de la profesională rămân la aceeași valoare de la relansarea învățământului profesional
