Constantin Popa, fălticeneanul care a reprezentat cu cinste România în cadrul mai multor ediții ale Olimpiadei Internaționale de Geografie, se află pe lista tinerilor care vor primi din partea Ministerului Educației, timp de doi ani, „Bursa tânărului cercetător”, în cuantum de 15.000 de euro.
Inițiat în 2013, proiectul ministerului de resort își propune să recompenseze tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite obținute la olimpiadele internaționale sau la competiții internaționale de inovare.
Joi, 3 aprilie, la sediul Guvernului României au fost semnate contractele de finanțare cu beneficiarii proiectului “Bursa Tânărului Cercetător”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența premierului Victor Ponta, a reprezentanților Ministerului Educației și a celor ai Ministerului Fondurilor Europene. Constantin Popa a fost prezent la momentul festiv organizat la sediul Guvernului României.
El va primi 15.000 de euro pentru întreaga perioadă de acordare a bursei (24 de luni) și va primi suplimentar 2.000 de euro pentru participarea la evenimente științifice internaționale, de referință, în domeniul său. Pentru perioada de prelungire a bursei (maximum 18 luni), cuantumul bursei este de maximum 10.000 de euro (echivalent în lei), respectiv 1.000 de euro pentru participarea la evenimente științifice internaționale.
Constantin studiază la Facultatea de Inginerie Aerospațială
Constantin Popa este student al Universității Politehnice București, Facultatea de Inginerie Aerospațială. El este absolvent al Colegiului Național “Nicu Gane” Fălticeni și a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie desfășurată în august 2012, la Köln, Germania.
Aceasta este cea mai importantă performanță a tânărului pregătit de prof. Marcel Porof, Constantin Popa fiind premiat și la edițiile anterioare ale olimpiadelor internaționale: argint în 2011, în Cehia, și bronz în 2010, în Taiwan.
Cât privește „Bursa tânărului cercetător”, potrivit Ministerului Educației, acest sprijin financiar mai vizează încurajarea tinerilor cu rezultate excelente în vederea dezvoltării unei cariere științifice în România.
„Prin acordarea acestor burse dorim să-i stimulăm pe tinerii performanți să-și continue studiile universitare în țară și să se integreze în grupuri de cercetare performante din universități sau din laboratoare de cercetare din România”, arată reprezentanții ministerului.
Merite răsplătite
Bursă de 15.000 de euro câștigată de un tânăr sucevean
