Cercetătorii de la Newcastle University au descoperit că, dacă se adaugă un extract din plante marine în mâncarea de tip fast-food, aceasta ar putea deveni mai sănătoasă, fără a i se altera gustul, relatează BBC News Online.
Cercetătorii au descoperit că, dacă s-ar adăuga acest extract insipid, ar crește conținutul în fibre al plăcintelor, burgerilor și prăjiturilor. Asta înseamnă că oamenii ar putea să se bucure în continuare de mâncarea care le place, dar ar mânca mai sănătos.
Dietele bogate în fibre, care includ alimente precum pâinea neagră, fructe și legume, ajută la reducerea riscului de apariție a unor boli grave.
Cercetătorii au analizat două plante marine, de culoare maronie, numite Lessonia și Laminaria, care se găsesc în Asia de Est, America de Sud și în zone litorale ale Norvegiei și Scoției.
Planta marină este procesată în laborator pentru a produce extractul respectiv, care este o pudră insipidă, inodoră și albicioasă.
Jeff Pearson, un membru al echipei de cercetare, a declarat: „Nu mâncăm destule fibre, cu toate că avem mare nevoie de acestea ca să fim sănătoși. Problema este că multă lume nu este încântată de o mare parte din mâncărurile cu un conținut bogat în fibre, ca de exemplu legumele și fructele. Noi credem că este greu să schimbi obiceiurile oamenilor și că cea mai practică soluție este să îmbunătățim mâncarea pe care o consumă. La burger, de exemplu, dai la o parte grăsimea și o înlocuiești cu extractul de plante marine, care este un produs natural. Obții un burger mai sănătos și, cel mai probabil, cu același gust”.
„Această componentă poate fi de asemenea adăugată oricărui tip de mâncare, de exemplu smântânii sintetice sau iaurturilor”, a adăugat el.
Pearson a creat deja pâine cu extract de plante marine. El spune că prin adăugarea extractului se poate crește de patri ori cantitatea de fibră din pâinea albă.
Nigel Denby de la Asociația Dietetică Britanică a apreciat că studiul cercetătorilor de la Newcastle pare „promițător” pentru că extractul adăugat nu face ca mâncarea să-și piardă gustul ce o face populară.
