Așezarea mesei sub formă de bufet este o soluție practică și atractivă pentru o petrecere, dar și pentru o cină sau un prânz luat în familie
Atunci când vă gândiți să organizați o petrecere – fie în interior, fie în grădină, în aer liber – sau doar să găzduiți un prânz la care să vă invitați membrii familiei, nu ar fi rău să aveți în vedere așezarea mesei ca un bufet. Astfel, oaspeții se vor putea servi cu mâncare și băutură după bunul lor plac și, în plus, organizarea mesei în acest fel va reprezenta o variație plăcută. Se va dovedi că masa-bufet este extrem de practică: nu doar va crea mai mult spațiu pentru desfășurarea întâlnirii, ci poate deveni chiar un subiect de conversație și un prilej bun de a primi laude pentru găzduirea evenimentului.
Gândiți practic
Posibilitățile de aranjare a mesei sunt aproape nelimitate, totul depinzând de imaginația dumneavoastră, ca gazdă. Un aspect important de care trebuie să țineți cont este faptul că, dacă spațiul vă permite, ar fi indicat să așezați bufetul în așa fel încât invitații să se poată servi de pe toate părțile mesei. Astfel nu se va crea prea multă înghesuială și oaspeții nu se vor plictisi așteptând să mănânce sau să bea ceva la petrecere. În plus, având în minte aceeași idee a simțului practic, aveți grijă ca lângă fiecare preparat să existe mai multe linguri sau clești pentru servit, pentru ca invitații să nu aștepte prea mult.
Decorarea mesei
În ceea ce privește aranjarea propriu-zisă a mesei, ideile țin de originalitatea dumneavoastră. Folosiți contrastul coloristic și jucați-vă cu diferențele de înălțime – astfel masa nu va fi „plictisitoare”. De exemplu, puteți începe așezarea bufetului întinzând o față de masă uni – fie albă, fie de altă culoare. Pe masă așezați cutii de diverse forme și înălțimi, pe care să le acoperiți cu șervete sau pânză în culori care să contrasteze cu cea a feței de masă. În afară de faptul că schimbă aspectul întregii mese, această idee este și foarte practică: pe aceste cutii puteți așeza vase sau tăvi cu preparate, pentru ca invitații să poată ajunge mai ușor la ele. Dacă vă este teamă de accidente, puteți folosi aceste cutii pe post de suport pentru vaze cu flori sau ornamente.
La acest capitol al decorării mesei putem vorbi și despre tema petrecerii, dacă vă surâde această idee. Tema aleasă poate fi determinată de perioada în care găzduiți petrecerea sau de o ocazie specială. De exemplu, dacă sunteți gazda unei petreceri de Crăciun, este indicat să folosiți culori și obiecte ornamentale care să aducă aminte de această sărbătoare; dacă organizați o petrecere cu ocazia unei aniversări, puteți alege tema în funcție de preferințele și hobby-urile sărbătoritului.
Servirea
Primul pas este organizarea „vizuală” a felului în care va arăta masa. Faceți-vă planul chiar în timp ce pregătiți mâncarea și gândițiâvă care este cel mai potrivit loc pentru fiecare preparat. Înainte de sosirea invitaților, organizați-vă spațiul în așa fel încât să știți exact unde veți pune fiecare vas, castron sau caserolă. Așezați platouri care să „marcheze” locul fiecărui vas în parte, delimitați locurile unde urmează să puneți tăvi fierbinți și plasați pe masă recipiente termoizolante, care să mențină temperatura preparatelor reci.
Așezați farfuriile pe o masă separată, care să fie așezată chiar lângă bufet. Dacă nu dispuneți de atât de mult loc, așezați farfuriile „la început”, însă tacâmurile și șervețelele puneți-le separat, în capătul celălalt la bufetului, pentru ca invitații să nu jongleze cu acestea în timp ce se servesc.
Aveți grijă ca mâncărurile să fie plasate pe masă în ordinea în care sunt consumate. Astfel, la capătul mesei puteți așeza platouri cu sandvișuri și salate, după care puteți începe o nouă „secțiune”, unde veți pune vasele care conțin felurile principale și garniturile.
În plus, condimentele nu trebuie aranjate haotic: așezați-le în imediata apropiere a preparatului cu care sunt servite în general. Puneți untul lângă pâine, ketchupul și maioneza în apropierea sandvișurilor și boluri cu sos lângă friptură (dacă ați preparat un sos special, cu care doriți să vă lăudați). În ceea ce privește sarea și piperul, aveți două opțiuni. Fie așezați o olivieră la capătul mesei, lângă tacâmuri, fie puneți două-trei solnițe pe masă.
Deserturile și băuturile, pe altă masă
Pentru ca lucrurile să meargă bine la petrecere și să nu se creeze aglomerație inutilă, este recomandat să puneți deserturile și băuturile pe altă masă. Acestea trebuie servite în același timp cu mâncarea pentru că la orice petrecere se întâmplă să existe persoane care vor să sară peste masă și să consume în primul rând dulciuri și băuturi. Aveți grijă să existe pahare suficiente și nu uitați să așezați pe această masă și farfurii, șervețele și tacâmuri pentru desert.
(Oana OLARU – Click News)