Desert cu influențe germane, după unii chiar de origine austriacă, budinca de cartofi cu lămâie este cunoscută în special în Bucovina, unde este un desert simplu, de duminică, pentru mese în familie. Este simplu de făcut, foarte economică, iar îmbinarea aromei de cartof cu cea de coajă de lămâie, neobișnuită pentru bucătăria noastră tradițională, este surprinzătoare, fină și gustoasă.
Avem nevoie de:
1 kgcartofi (preferabil din cei făinoși, cu coaja albă), 4 ouă, 2 linguri unt, 2 lămâi mari, 8-10 linguri zahăr (după preferință – cu 8 linguri iese mai acrișoară), 2 linguri cu vârf făină albă, 1 linguriță praf de copt, 2 pliculețe zahăr vanilat, puțină sare, margarină sau unt și făină sau griș pentru tapetat o tavă de cca. 20/30 cm
Preparare:
Tava foarte curată și uscată trebuie unsă generos și tapetată cu făină sau cu griș sau îmbrăcată în hârtie de copt. Putem folosi și o formă rotundă de tort cu diametru de 24 cm.
Curățăm cartofii și îi fierbem bine. Cât timp fierb cartofii, separăm albușurile de gălbenușuri, în vase diferite. Batem spumă tare albușurile cu 6 linguri zahăr. Separat amestecăm gălbenușurile cu vanilia, cam o linguriță rasă de sare, 2 linguri zahăr, făina, praful de copt, coaja rasă și zeama lămâilor. Cartofii fierți se scurg foarte bine, apoi îi zdrobim fierbinți, cu untul, până devin pastă. Se răcoresc până ajung la temperatura suportabilă mâinii, apoi amestecăm în ei gălbenușurile cu arome, și în final, cu grijă, cu mișcări largi de jos în sus, albușurile spumă. Gustăm și dacă dorim să fie mai dulce, adăugați încă 1-2 linguri zahăr. Punem compoziția în tavă și coacem la foc mediu cam o oră, în funcție de cuptor, până prinde coajă aurie. Trebuie să fie închegată și stabilă, dar la apăsare destul de moale, nu densă și elastică precum un pandișpan. Răsturnăm cu grijă budinca, o lăsăm să se răcească perfect la temperatura camerei, îndepărtăm ușor hârtia de copt dacă am folosit așa ceva, pudrăm cu zahăr pudră pentru un aspect plăcut și tăiem. Are o consistență ușor cremoasă și un gust foarte plăcut, chiar neașteptat de bun. Se servește numai rece.