Bucate de post



Cartofi umpluți cu zarzavat călit
(pentru 4-6 persoane)
8-10 cartofi mijlocii, 3-4 roșii, 1/2 varză, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 4 linguri cu ulei, mărar și pătrunjel frunze, 1 creangă de busuioc, sare.
Se curăță, se spală și se toacă varza, morcovii și pătrunjelul, se dau pe răzătoarea mare, se călesc împreună 10 minute în ulei fierbinte. Când s-au înmuiat se adaugă două roșii decojite și tăiate felii subțiri și se lasă vasul pe foc până când legumele nu mai au sos.
Cartofii se spală, se fierb în coajă 20 minute, se scot și se curăță cât sunt calzi, apoi se golesc de miez. Miezul bine fărâmițat se amestecă omogen cu legumele călite. Amestecul se sărează și se piperează, apoi se umplu cartofii cu acesta. Se așază cartofii într-o formă unsă cu ulei, cu roșii felii printre ei și cu restul de umplutură. Se umple forma cu apă caldă, se presară busuioc peste cartofi și se pune în cuptor pentru 3/4 oră. Cartofii se servesc calzi, cu verdeață tocată deasupra și cu salată de sezon.
Crochete de cartofi
(pentru 6-8 persoane)
4-6 cartofi,1 felie de franzelă,3-4 linguri cu pesmet, sare, piper, o cană cu ulei.
Se spală cartofii, se pun în apă caldă cu sare să fiarbă 1/2 oră, se scot și se curăță calzi. Se zdrobesc cu furculița, se sărează și se piperează, se amestecă cu o felie de franzelă înmuiată în apă și fărâmițată. Amestecul se frământă cu mâna. Se fac crochete lungi (suluri lungi și groase cât un deget) de 4-5 cm, care se trec prin pesmet și se prăjesc la foc iute în ulei fierbinte. Se servesc lângă chiftele de varză, de vinete sau de zarzavat în amestec, cu salată de sezon sau murături.
Crochete de orez
(pentru 6-8 persoane)
1/4 kg orez, 1 l apă caldă, sare, piper măcinat, pătrunjel verde tocat, 1 cană cu ulei, 1 ceapă.
Se alege orezul, se spală în mai multe ape, se pune la fiert cu apă caldă, piper, 1 ceapă tăiată în patru și 1 linguriță cu sare. Se fierbe cu cratița așezată pe o tablă groasă timp de 1/2 oră. Se răstoarnă într-o tavă întinsă, se netezește pilaful cu un cuțit umezit, se lasă să se răcească, după care se taie pătrate sau dreptunghiuri, se rotunjesc cu mâna umedă și se prăjesc în ulei fierbinte. Se servesc acoperite cu verdeață tocată.
(www.retetebatranesti.ro)