Echipa de bucătari de la restaurantul Taco Loco din Suceava și-a adăugat un nou premiu în palmares. La etapa a treia a celui mai mare eveniment gastronomic organizat în România, Campionatul internațional de gătit în aer liber, desfășurată la Gilău-Cluj, în perioada 12-14 septembrie, bucătarii de la Taco Loco au câștigat premiul III la secțiunea creație.
Din echipă au făcut parte Cristian Florin Asandului, Iulian Botoșan, Cristian Prelipcean și Andrei Bordei, toți cu vârste cuprinse între 21 și 28 de ani.
Echipa suceveană s-a prezentat în fața juriului și a publicului cu arici din mușchiuleț de căprioară cu piept de rață, pernuțe din cotlet de cerb cu ficat de rață, baghete din carne tocată de vânat cu muguri de pin, bacon și praz și rulouri din piept de curcan cu pesto și somon afumat, la grătar.
La ceaun, băieții au pregătit tocăniță din inimi și pipote de rață cu prune și mâncărică din fudulii de vițel cu smochine.
Peștele nu se combină cu castravete, nici ciupercile cu carnea de porc Florin Asandului ne-a declarat că în concurs au fost înscriși 60 de concurenți, printre care echipa olimpică de bucătari a României și echipa națională de bucătari.
Rețetele după care au pregătit mâncărurile bucătarii de la Taco Loco, creația lor, sunt sofisticate și au fost apreciate ca atare atât de juriu cât și de public.
„Ca bucătar, când nu faci nimic încep să-ți vină idei. Nu au fost mâncăruri pe care să le mănânci pentru că ți-e foame, sunt pentru cunoscători, pentru amatorii de vânat. În 5 minute după ce a plecat juriul, nu a mai rămas nimic pe masă. Tuturor le-a plăcut ce am gătit, mai ales că mâncarea a fost asortată și cu vinuri pe măsură”, a spus Florin.
Acesta consideră premiul obținut este o recunoaștere a muncii de până acum și ne-a spus că foarte curând rețetele pe bază de vânat vor intra și în meniul obișnuit al restaurantului la care lucrează.
Tânărul bucătar afirmă că până acum are câteva zeci de rețete pe care le-a inventat și că de cele mai multe ori ideile îi vin pe neașteptate, fără să se gândească în mod special la o mâncare. O aromă, un colț de natură, o imagine îi sugerează diverse combinații, pe care le analizează din toate punctele de vedere, de la miros și gust până la aspect și aranjamentul în farfurie și pe masă.
„Sigur, sunt și câteva reguli pe care trebuie să le respecți, cum ar fi să nu combini castravete cu pește, ciuperci cu carne de porc sau să nu prepari hribi cu ulei, dar în rest poți încerca orice fel de combinații. Când iese bine, scrii, ca să nu uiți”, a spus Florin.
O rețetă originală costă între 20 și 50 de euro
Odată cu premiile au început să vină și oferte de lucru, dar Florin spune că este mulțumit cu slujba pe care o are acum și că este interesat doar de eventuale colaborări. Conform acestuia, o rețetă costă între 20 și 50 de euro, iar colaborarea cu un alt restaurant sau pensiune, în jur de 200 de euro pe zi.
„Degeaba dau cuiva rețeta, dacă nu îi și arăt cum se face. Eu mă feresc de rețetele din cărți, trebuie să și vezi cum se face o mâncare, nu doar să citești despre ea”, a mai arătat Florin.
Diploma pe care sucevenii au câștigat-o la această etapă a Campionatului internațional de gătit în aer liber va fi expusă la loc de cinste în restaurantul Taco Loco, alături de cea de la etapa precedentă, unde au obținut premiul special.
Diploma este semnată de președintele juriului, canadianul Robert Rainford, starul emisiunii Licence to Grill și profesor la Colegiul George Brown din Toronto, de Dumitru Burtea, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din România și de președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ.
Organizatorii competiției au fost Asociația Culturală Euro Est Alternativ și Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. Pe lângă diplome, cupe și alte cadouri, câștigătorii au fost răsplătiți și cu premii în bani.
Premiu
Bucătarii de la Taco Loco, pe podium la Campionatul internațional de gătit în aer liber






