– ASP amenință cu sancțiuni în cazul în care blocul alimentar al unității va funcționa și după demararea lucrărilor de reabilitare
Bucătăria Spitalului Județean de Urgență nu are voie să funcționeze pe perioada efectuării lucrărilor de reabilitare. Avertismentul a fost lansat, ieri, de șeful Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Autorității de Sănătate Publică (ASP) Suceava, doctorul Ludovic Abiței, care a spus că va recurge la sancțiuni dure în cazul în care conducerea unității nu va asigura condiții optime pentru prepararea hranei. Sursa citată a arătat că mâncarea bolnavilor și a medicilor care activează în spital nu poate fi gătită în condiții de șantier, motiv pentru care se impune depistarea unei alte locații pe perioada efectuării lucrărilor de igienizare. „Să angajeze o firmă de catering, dacă nu găsesc un alt spațiu care se pretează unei astfel de activități. Un lucru este cert, și anume că nu-i vom lăsa să pregătească hrana în mizerie și moloz”, a spus Abiței.
Bucătăria Spitalului Județean de Urgență se află de mai multă vreme în atenția autorităților sanitare locale, care au dat diverse termene de remediere a deficiențelor, ultimul expirând la data de 1 noiembrie. Potrivit unui proces verbal întocmit de Autoritatea de Sănătate Publică și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, cea mai mare unitate sanitară din județ trebuie să –și rezolve problemele legate de curățenia de la blocul alimentar
până la începutul lunii viitoare, în caz contrar urmând să fie emisă decizie de suspendare a activității.
– Hrana bolnavilor, asigurată de firme de catering și cantinele liceelor
Ieri, reprezentanții celor două instituții menționate au anunțat că acceptă prelungirea termenului limită cu încă câteva zile, însă conducerea spitalului trebuie să demonstreze că ia măsuri ferme pentru îndepărtarea neajunsurilor.
„Mizeria în care se prepară hrana, respectiv utilaje ruginite, pereți cu mucegai și tencuială căzută reprezintă o sursă de infecție pentru pacienții și medicii care mănâncă în această unitate. Înțeleg că unele lucruri, precum schimbarea circuitelor funcționale, sunt dificil de realizat, dar sunt altele care nu presupun investiții deosebite”, a explicat șeful Serviciului Inspecție și Control din cadrul DSVSA, doctorul Vasile Semeniuc.
În acest context, managerul Spitalului Județean de Urgență, economistul Costică Dăscăliuc, a afirmat că în cazul în care licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare, derulată ieri,
nu va fi contestată, renovarea blocului alimentar va demara în jurul datei de 10 noiembrie. El a spus că investițiile care urmează a fi făcute se cifrează la circa 10 miliarde de lei vechi, însă până în prezent nu a putut fi identificată o locație propice pentru prepararea hranei bolnavilor și a medicilor.
„Avem în vedere mai multe variante, dar deocamdată singurul lucru sigur este că nu se va lucra în timp ce se gătește mâncarea. Este posibil să angajăm o firmă de catering care să asigure un anumit număr de porții de hrană și în același timp să apelăm la serviciile cantinei de la Colegiul de Informatică”, a punctat Dăscăliuc.
