– Inspectorii sanitari au oprit activitatea de la bucătărie după ce au constatat că au fost începute lucrările de renovare
– Directorul Dăscăliuc, care nu a găsit o altă locație, afirmă că este dispus să plătească amenzi decât să lase bolnavii fără hrană
Bucătăria Spitalului Județean de Urgență nu mai are voie să funcționeze, au decis ieri autoritățile sanitare care au dat dispoziție de încetare a activității după ce au constatat că în incintă au fost demarate lucrările de reabilitare. Managerul Costică Dăscăliuc, care până ieri nu identificase încă o modalitate viabilă de asigurare a hranei bolnavilor pe perioada renovărilor, pare decis să ignore măsura, declarând că „preferă să plătească amenzi decât să lase peste 1000 de oameni fără mâncare”.
Șeful Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Autorității de Sănătate Publică (ASP) Suceava, doctorul Ludovic Abiței, a dispus ieri încetarea activității blocului alimentar de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, după ce în urma unui control efectuat de angajații din subordine s-a constatat că au fost începute lucrările de reabilitare. Sursa citată a arătat că verificările au fost întreprinse în contextul în care termenul până la care bucătăria unității trebuia să fie igienizată, respectiv 1 noiembrie, expirase de ceva vreme.
Doctorul Abiței a arătat că inspectorii trimiși în teren i-au comunicat că renovările la bucătărie tocmai au început și că nu există garanția respectării normelor de igienă în prepararea hranei.
„Ieri, la bucătărie, începuseră deja lucrările de înlocuire a geamurilor, respectiv montarea termopanelor. Am decis oprirea activității pentru că nu avem garanția că indicațiile noastre de a nu se găti mâncarea în praf și mizerie vor fi respectate”, a explicat Abiței.
– Discuții cu firmele de alimentație publică care să se ocupe de gătit
Decizia luată de ASP părea ieri să-l lase rece pe managerul Spitalului Județean de Urgență, economistul Costică Dăscăliuc, care a declarat că mai durează până când lucrările propriu-zise la bucătărie vor fi demarate și locația va trebui schimbată. El a spus că, deocamdată, montarea termopanelor se face la geamurile unor depozite ale blocului alimentar și, ca atare, condițiile de preparare a hranei nu sunt afectate. Șeful celei mai mari unități sanitare sucevene a precizat că este în discuții cu 7 firme de alimentație publică din municipiul Suceava, care ar putea prelua activitatea de preparare a hranei până la finalizarea renovării, și a adăugat că va solicita ASP-ului ridicarea măsurii de suspendare a activități. În cazul în care solicitarea îi va fi refuzată, el a afirmat că „preferă să plătească amenzi decât să lase peste 1000 de oameni fără mâncare”.
La rândul său, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a luat poziție vizavi de situația în care se gătește mâncarea bolnavilor de la Spitalul Județean de Urgență. Directorul executiv al instituției, doctorul Petrea Dulgheru, a declarat ieri că a fost emisă o ordonanță prin care, din cauza deficiențelor de ordin igienico-sanitar, bucătăria nu mai are voie să funcționeze încă din data de 1 noiembrie. El a precizat că a avertizat conducerea spitalului cu privire la sancțiunile pe care le riscă dacă nu ține cont de ea. „Mi-au cerut o derogare, solicitare la care am să le răspund până marți”, a punctat Dulgheru.
Foto: Cristina TURCU






