Centru de relaxare, atelier de creație, loc de întâlnire, în două cuvinte – „bucătăria wellness”, așa cum a fost botezată recent.
Bucătăria nu mai înseamnă acum doar tigăi și cratițe, farfurii de spălat și mese de aranjat, acum ea își schimbă fața și semnificația. Ea a devenit un loc în continuă transformare, care oferă ocazia unor experiențe multisenzoriale și unde, pe lângă gust și calitate, intră în armonie elemente precum muzica, designul, aranjamentul, luminile, culorile și parfumurile.
„Atelier” cu stil.
Iată așadar că, în orice casă, spațiul bucătăriei devine din ce în ce mai important și mai iubit. Este vorba despre un adevărat atelier, unde gustul pentru mâncarea bună și plăcerea pentru eleganță specifice stilului mediteranean întâlnesc ritualurile orientale, cu capacitatea lor de a transforma orice gest într-o experiență interioară.
Bucătăria mileniului trei este locul unde se află într-o perfectă armonie plăcerea de a sta, rafinamentul și atenția pentru cele mai mici detalii. Nu contează dacă se prepară un simplu sandviș sau o cină extravagantă, orice clipă petrecută în spațiul intim al propriei bucătării devine un moment în care se uită de grijile și de problemele cotidiene, pentru a lăsa loc unui sentiment de pace și liniște interioară. Un moment ce poate fi trăit în singurătate, în cuplu sau alături de prieteni, când prepararea mâncării se transformă într-un joc creativ, ce oferă satisfacții și unește. „Bucătăria wellness” se poate traduce printr-un adevărat centru de relaxare, iar prepararea unei mâncări poate fi comparată metaforic cu un tratament termal sau un masaj tonifiant.
Aceasta este ideea subliniată în cadrul manifestării organizate recent la Milano, „Identita golose”, și unde a fost promovat conceptul „bucătăriei wellness”. Observatorul internațional Mauri Labil a subliniat, în cadrul evenimentului, faptul că, potrivit ultimelor cercetări, bucătăria este camera cea mai iubită din casă, fiind de multe ori preferată în locul sufrageriei sau al dormitorului.
Loc preferat pentru petrecerea timpului.
Gătitul a devenit un prilej de relaxare, de solitudine sau o ocazie de a sta împreună cu familia sau cu prietenii. Bucătăria este comparabilă în zilele noastre cu un laborator în care se poate crea după bunul plac, dând frâu liber imaginației.
Semnele care întăresc ideea potrivit căreia bucătăria a devenit locul preferat al locuinței sunt numeroase. Este suficient să ne gândim la numeroasele cursuri de gătit organizate în ultima perioadă de mari bucătari, la faptul că s-au înmulțit evenimentele la care se pot degusta produse tradiționale și băuturi, dar și la spațiul din ce în ce mai mare pe care emisiunile cu teme culinare îl ocupă la posturile de televiziune.
Bunăstare psihică.
Bucătăria mileniului trei te atrage către spiritualitate și pentru bunăstarea psihică, la fel cum se întâmplă în cazul cursurilor de feng shui sau al centrelor de relaxare.
Asistăm la un moment de reîntoarcere către spațiul propriei locuințe, privită ca loc ideal pentru petrecerea momentelor de singurătate sau alături de prieteni. Bucătăria tinde să devină un fel de scenă unde fiecare își poate recita monologul. Bucătăria este locul unde se primesc oaspeții.
O atenție particulară se acordă acum parfumurilor ambientale și obiectelor pentru decorarea acestui spațiu. Pregătirea mesei este acum o adevărată artă, atenția neaxându-se doar pe gustul delicios al preparatelor, ci și pe răsfățul privirii prin modalitatea de aranjare a platourilor și de decorare a farfuriilor. O atenție deosebită se acordă nu doar alegerii preparatelor, ci și modului în care urmează să fie decorate, de fiecare dată altfel. Nu în ultimul rând, pentru o atmosferă de relaxare ca la carte, atunci când pregătiți masa trebuie să ascultați muzică. Starea generală nu poate fi decât una de bine atunci când la crearea acesteia contribuie în același timp simțul gustativ, olfactiv, vizual, tactil și auditiv.
Cinci reguli de aur
Iată cele cinci reguli de aur ce trebuie respectate pentru a da viață acestei experiențe multisenzoriale, care vă răsfață și vă stimulează în același timp:
Plăcerea gustului. Trebuie acordată o atenție deosebită în alegerea ingredientelor atunci când se realizează diverse preparate. De asemenea, nu trebuie neglijate modul de combinare a ingredientelor și, mai ales, asocierea de fiecare dată a unei băuturi potrivite pentru fiecare preparat.
Răsfățul olfactiv. Trebuie să fie satisfăcut nu doar de parfumul mâncării care tocmai este pregătită sau de cel al vinului, ci și de arome și esențe ce trebuie să se îmbine într-o manieră cât mai armonioasă.
Răsplata privirii. Trebuie să fie satisfăcută nu doar de propriile creații culinare, ci și de veselă, de mobilă, de design, de culorile și de luminile spațiului bucătăriei. Obiectivul este acela ca tot ceea ce se vede să fie în perfectă armonie și să creeze o atmosferă relaxantă.
Satisfacția atingerii. Se realizează prin contactul cu suprafețele, cu farfuriile, paharele, ustensilele și obiectele folosite. Orice lucru care este atins trebuie să fie capabil să dea emoții.
Plăcerea auzului. Este influențată de acustica bucătăriei, dar și de sunetul pe care îl scot aparatele electrocasnice folosite sau de cel al ustensilelor de bucătărie, altfel spus, tot ceea ce vă înconjoară în momentul preparării mesei. Nu trebuie uitată muzica, aceasta trebuind studiată și aleasă în așa fel încât să intre în armonie cu modul de viață al fiecăruia.