Grație poziției sale centrale, bucătăria austriacă este influențată de cele ale vecinilor săi. Poate fi numită pe bună dreptate o ‘bucătărie de curte’ unde se resimte puternic influența culturilor diverselor provincii ale Imperiului Austro-Ungar (Boemia, Ungaria, Moravia, Ucraina) ce se amestecă și se îmbină oferind platourilor austriece o varietate de gusturi unice.
Fiecare regiune a Austriei are specificul său și contribuie la îmbogățirea paletei gastronomice a acestei țări. Unul dintre cele mai renumite preparate austriece este așa zisul ‘Knödel’, un fel de găluște, sărate sau dulci, umplute cu carne, verdeață sau pește, ce pot fi combinate cu smântână. Câteva dintre cele mai renumite sortimente de Knödel sunt ‘Serviettenknödel’ (o gălușcă mare pe bază de smântână, coaptă la bain-marin și servită felii) și ‘Marillenknödel’ (găluști dulci din cartofi, umplute cu caise și servite cu unt și scorțișoară).
Carnea – la loc de cinste
Carnea este un component esențial al bucătăriei austriece. Este suficient de amintit aici faimosul ‘Wiener schniztel’ (șnițel vienez) și ‘Wiener Tafelspitz’, un rasol din carne de vițel slabă, pentru prepararea căruia este nevoie de mult timp pentru că se coace la foc foarte mic alături de o combinație de verdețuri.
‘Zwiebelrostbraten’ este un sortiment de friptură de vită cu ceapă, foarte apreciat atât de austrieci cât și de cei care vor să descopere savorile acestei țări. Un loc aparte în tradiția culinară a Austriei îl ocupă și ‘Kalbsgulasch’ preparat din carne de vită și condimentat oarecum în stil oriental, având un gust picant și servit în general cu ardei. Un loc particular în reprezintă carnea de vânat (mistreț, capră neagră și căprioară) servită cu diverse sorimente de sos pe bază de mirt. Un platou care în ultimii ani este considerat a fi o adevărată delicatesă cu toate că în trecut era catalogat ca fiind ‘mâncarea săracilor’ este ‘Beuschel’, preparată cu bucăți mici de plămâni și inimă de vită.
Dulciuri de renume mondial
În bucătăria austriacă un loc aparte îl ocupă dulciurile, dintre care nu puține sunt cele care au ajuns să aibă o faimă mondială.
Ștrudelul de mere, ‘Topfen’ este cunoscut în întreaga lume însă nicăieri nu este preparat așa cum este în Austria. Un produs cu totul special este ‘Sacher Torte’, un tort din ciocolată fondantă cu marmeladă de caise. Un produs de patiserie asemănător cu cozonacul de la noi, însă în formă rotundă este ‘Gugelhupf’. Delicios este și ‘Zwetschenknödel’ care are forma unor găluște și sunt preparate din făină sau cartofi, umplute cu prune, precum și ‘Mozartkugeln’, bomboane de ciocolată acoperite cu marțipan. Câteva dintre cele mai renumite patiserii din Austria sunt ‘Tomasini’ din Salsburg, ‘Zauner’ din Bad Ischl sau cea din Viena, ‘Demel’.
Cultul cafelei
Chiar dacă turcii nu au reușit să ajungă până în Viena, prin intermediul lor cafeaua și-a făcut apariția în Austria. Cu timpul, localnicii au dezvoltat un adevărat cult pentru această băutură. În Austria atunci când vine vorba de cafea se poate discuta despre o filosofie cu totul particulară. Este extrem de greu de ales un singur sortiment atunci când ai la dispoziție o multitudine de opțiuni. Cum ai putea alege într-o aromele delicate ale unei ‘Cafele Vieneze’, ‘Melange’, ‘Kapuziner’, ‘Turco’, ‘Einspanner’, ‘Mazagran’, ‘Großer Brauner’, ‘Kleiner Brauner’. O cafenea de renume este ‘Cafe` Hawelka’ din Viena unde merită să petreceți ceva timp și să cereți informații amănunțite despre cele 20 de sortimente de cafea pe care le puteți servi aici. (Click News)



