Cursurile de calificare în meseriile de bucătar și ospătar sunt folosite de mulți tineri din județ ca o trambulină spre un loc de muncă oarecum exotic, dar mai ales bine plătit. Ei visează să lucreze ca ospătari sau bucătari pe un vas de croazieră, iar unii chiar și reușesc. Cursurile gratuite pe care le urmează la Agenția de șomaj au două mari avantaje: sunt recunoscute pe plan internațional și au ca principală componentă pregătirea practică.
Conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a înregistrat o creștere a numărului de cereri pentru cursuri de calificare în meseriile de bucătar și ospătar încă de anul trecut, solicitările din acest an fiind și mai multe. O parte dintre cei care fac cursuri, în general tineri, băieți, recunosc că principalul lor scop este să învețe meserie și să reușească să se angajeze pe un vas de croazieră.
„Este o realitate care a devenit vizibilă”
„Situația a fost discutată și în ședințele cu colegii din țară, este o realitate care a devenit vizibilă și asta nu numai la noi în județ. Mulți ne acuză că organizăm cursuri suportate din fonduri de la buget și calificăm forță de muncă pentru străinătate, însă asta este situația, nu putem opri pe nimeni, este opțiunea fiecăruia”, ne-a declarat Aurelia Focșa, directorul AJOFM Suceava.
Instituția nu are o statistică cu privire la numărul celor plecați în străinătate după absolvirea cursurilor, aceasta fiind imposibil de întocmit, însă se observă o diferență mare între numărul de cursanți și cei care se angajează în țară.
Puțină teorie, multă practică
Ca dovadă a interesului deosebit, în acest an, pentru meseria de bucătar s-au format șapte grupe de cursanți, în total fiind 148 de elevi. La cursurile de ospătar există patru grupe, în cadrul cărora se specializează 95 de elevi. Un interes comparabil mai stârnesc doar cursurile de operator calculator și cel de coafor.
„În cazul cursurilor de bucătar și ospătar, elevii fac la început ore de instruire teoretică, după care trec la pregătirea practică. Această instruire se face cu profesori specializați, la câteva restaurante de prestigiu din Suceava. După cinci luni de zile, elevul dă un examen, în care trebuie să-și demonstreze practic cunoștințele dobândite, după care primește diploma de absolvent”, a precizat Aurelia Focșa, subliniind că aceste cursuri sunt gratuite pentru toate persoanele care nu au un loc de muncă și sunt în evidența instituției.
Salarii bune și bacșișuri mari
Locurile de muncă pe vase de croazieră se obțin prin intermediul a numeroase agenții de recrutare din țară. În croazierele pe mare contractele sunt de obicei între șase și zece luni. Cazarea si masa sunt gratuite, iar unele companii plătesc zilele de concediu sau biletul de avion dus-întors pentru cei care vor să plece acasă în perioada concediului.
Pentru un bucătar salariile pornesc de la 850 de dolari pe lună, în timp ce pentru ospătari pleacă de la 700 de euro, cu precizarea că angajații adună de obicei sume importante din bacșișuri.
Experiența în domeniu, calificarea care să ateste pregătirea profesională și cunoașterea limbii engleze sunt printre principalele condiții de selectare.
Șomeri pe mare
Bucătari și ospătari pe vase de croazieră, după cursurile de la „Șomaj”
