Un bucătar sucevean are toate șansele să participe, anul viitor, la vestitul concurs culinar „LES CHEFS en OR”, ce va avea loc la Paris. Ovidiu Procopeț, de la restaurantul „Centrul Vechi”, se află printre finaliștii concursului „Arena bucătarilor”, care poate să-i aducă și un premiu în valoare de 10.000 de lei.
Suceveanul ne-a spus că s-a apucat de bucătărie în urmă cu 22 de ani, în perioada cât era militar în termen la Bistrița. „Habar nu aveam atunci că am înclinații spre această meserie. A fost o pură întâmplare «întâlnirea» mea cu arta culinară”, ne-a destăinuit Ovidiu. În anul 1996, suceveanul a plecat pe litoralul românesc, la Costinești, unde a lucrat timp de trei sezoane ca ajutor de bucătar. „Mi-a plăcut foarte mult și atunci am știut că acesta este drumul meu. Am făcut câteva stagii de pregătire la hoteluri mari din București, unul dinte ele foarte cunoscut – Marriott, și am început să particip timid la câteva competiții de profil, unde am avut și rezultate”, ne-a povestit bucătarul de la restaurantul „Centrul Vechi”.
Juriu de top
La concursul „Arena bucătarilor”, suceveanul a ajuns la sugestia celor de la Selgros. A acceptat pe loc propunerea celor care au încredere în el și s-a înscris în faza preliminară a competiției cu un preparat interesant, care a impresionat juriul: Terină de rață cu carpaccio de sfeclă murată cu trufe. Cu acest preparat, Ovidiu a cucerit juriul și a fost selectat pentru faza semifinală, care s-a desfașurat, pe 21 aprilie, la Iași. „Aici am întâlnit contracandidați foarte bine pregătiți și dornici de afirmare. Din județul Suceava a mai fost un singur bucătar de la o pensiune din Vatra Dornei, care s-a clasat pe locul patru. Juriul semifinalei de la Iași a fost compus din trei mari specialiști, maestrul în artă culinară Daniel Buzea din Brașov, maestrul în artă culinară Adrian Pop din Cluj și maestrul în artă culinară chef Cezar Munteanu, cunoscut publicului de la emisiunile culinare de la Euforia TV și, mai nou, de la Kanal D”.
Preparat cu ingredient secret
Cei trei jurați, foarte exigenți, le-au acordat două ore pentru realizarea unui preparat în patru porții, cu un ingredient secret, care le-a fost prezentat concurenților cu cinci minute înainte de începerea competiției: mușchiuleț de porc. Suceveanul ne-a povestit că a fost o competiție foarte strânsă, la care toți concurenții, din județele Bacău, Suceava și Iași, au dat tot ce au avut mai bun. La sfârșitul celor două ore de concurs, juriul a deliberat, apreciind calitatea produselor, inventivitatea, tehnicile de preparare și nu în ultimul rând gustul. Primii trei clasați în urma punctajelor acordate de juriu s-au calificat în marea finală, care va avea loc la București, în zilele de 9 și 10 septembrie. „Eu m-am clasat pe locul doi în semifinala de la Iași și astfel am intrat în marea finală și în cursa pentru marele premiu de 10.000 de lei și participare la concursul «LES CHEFS en OR», concurs ce va avea loc la Paris, în 2016”, a completat Ovidiu Procopeț.