Aplicarea pe piele a extractului de broccoli ne protejează de acțiunea razelor ultraviolete și, implicit, de cancerul de piele. Acestea sunt concluziile unui material publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Acțiunea anticancer se datorează sulforafanului, o substanță care se găsește în broccoli și care previne înroșirea pielii și arsurile ca urmare a expunerii prelungite la soare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA), sulforafanul acționează la nivel celular, stimulând formarea în piele a unor enzi¬me cu efect protector. Aceste enzime își mențin efectul de protecție contra ultravioletelor până la trei zile.
Proprietăți verificate
Proprietățile extractului de broccoli au fost verificate pe voluntari sănătoși. Acestora le-a fost aplicat pe piele extract în diferite concentrații, timp de trei zile, apoi au fost expuși la raze ultraviolete. “S-a dovedit că extractul de broccoli previne înroșirea pielii, arsurile solare și alte simptome inflamatorii, în condițiile în care arsurile solare sunt factorul determinant în apariția cancerului de piele. Protecția contra ultravioletelor a fost diferită în funcție de doza administrată, dar și de obiceiurile alimentare și particularitățile indivi¬duale ale pielii fiecărei persoane. Rezultatele au arătat o diminuare cu 37%-78% a riscului de arsură solară. Această legumă are proprietăți antioxidante puternice, care se manifestă chiar și prin simpla aplicare a frunzelor de broccoli pe piele”, precizează medicul Paul Talalay, coordonatorul studiului despre broccoli. Medicul Paul Talalay arată că sunt necesare studii suplimentare pentru ca extractul de broccoli să se numere printre ingredientele cremelor de protecție solară. Până a¬tunci, cremele cu factor de protecție solară rămân cea mai bună soluție pentru prevenirea cancerului cutanat.
RECOMANDĂRI. Persoanele care mănâncă sau beau suc de broccoli de două ori pe săptămână prezintă un risc scăzut de a suferi de cancer. Pentru a exploata la maximum proprietățile terapeutice ale acestei legume trebuie să avem grijă cum o pregătim. Iată ce ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi în acest sens: “Comparând conținutul de antioxidanți din această legumă înainte și după diferite moduri de preparare s-au constatat următoarele pierderi: prin fierbere în vapori de apă ¬s-au pierdut 11% din vitamine și minerale; în apă fiartă – 66%; în cuptorul cu microunde – 97%”.
ANTIOXIDANȚI. Studiile au demonstrat că substanțele biologic active cu rol antioxidant din legume au o eficiență mai mare decât cele din fruc¬te. Broccoli nu face excepție, fiind campion alături de varză în ceea ce privește prevenirea cancerului. Broccoli este bogat în fibre alimentare, vitamina C și betacaroten, care împiedică înmulțirea celulelor canceroase. De asemenea, vi¬taminele A, E și grupul de B-uri ne sunt furnizate de broccoli pentru a preveni cancerul. S-a demonstrat că această legumă poate contribui la eliminarea toxinelor din orga¬nism și la încetinirea creșterii tumorilor, în momentul în care boala s-a declanșat.
Sursa: www.jurnalul.ro




