Broccoli poate reduce riscul de maladii cardiace



Broccoli poate reduce riscul de maladii cardiace
Broccoli poate reduce riscul de maladii cardiace

Consumul regulat de broccoli fiert în aburi poate reduce riscul de boli cardiace, ajutând organismul să lupte împotriva distrugerilor celulare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, preluat de telegraph.co.uk.
Studii anterioare au scos la iveală faptul că persoanele care consumă broccoli, mai ales în stare crudă sau fiert în aburi, prezintă riscuri mai puține de a dezvolta maladii cardiace sau cancer.
Noul studiu indică o legătură clară între nivelurile crescute de anumite substanțe care se găsesc în legumă și reducerea distrugerilor celulare provocate de faptul că inima primește o cantitate insuficientă de oxigen.
Procesele biologice normale asociate cu alimentația și respirația conduc la generarea unor substanțe foarte dăunătoare numite radicali liberi. Excesul de radicali liberi poate favoriza distrugerile celulare și chiar apariția cancerului. Distrugerile de acest tip se acumulează odată cu înaintarea în vârstă.
Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, furnizează antioxidanți care previn reduc producția de radicali liberi.
Broccoli, în mod special, conține sulforan, o substanță care declanșează producția de proteine care formează o parte din sistemul de apărare cardiovasculară. Aceste proteine combat procesul de oxidare celulară.
Profesorul Dipak Das, director al departamentului de cardiologie din cadrul Universității din Connecticut, a hrănit mai mulți cobai, timp de o lună, cu extract de broccoli, măsurând efectele legumei asupra inimii. Cobaii care au primit extract de broccoli au manifestat o îmbunătățire a funcției cardiace și mai puține distrugeri celulare provocate de insuficiența de oxigen față de animalele care nu au urmat această dietă.
Das avertizează că broccoli trebuie consumat în stare crudă sau fiert în aburi, prepararea prelungită a legumei eliminând efectele sale benefice.
În prezent, echipa cercetătorului studieze posibilele efecte benefice ale cruciferelor asupra altor maladii cronice.