Britanicii sunt mai pricepuți decât francezii în arta culinară



Francezii, renumiți pe plan mondial pentru talentul lor în arta culinară, petrec în realitate mai puțin timp în bucătărie decât britanicii și gătesc preparate mai puțin exotice decât aceștia, potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate marți, informează AFP.
Aproximativ 72% dintre britanici gătesc la domiciliu în fiecare zi, comparativ cu 59% dintre francezi, potrivit unui sondaj efectuat în rândul cititorilor revistelor Madame Figaro (Franța) și Olive, editată de grupul BBC (Marea Britanie).
Atunci când se află în bucătărie, 50% dintre britanici petrec cel puțin 30 de minute pentru a găti diverse preparate culinare, comparativ cu 27% dintre francezi.
Francezii mănâncă la restaurant, în medie, de trei ori pe lună, comparativ cu britanicii, care fac acest lucru de două ori pe lună.
Britanicii par, totodată, mai pricepuți în arta culinară specifică altor țări: 99% dintre britanici și 87% dintre francezi știu să gătească preparate italiene, 76% dintre britanici și 40% dintre francezi gătesc uneori preparate specifice bucătăriei chinezești, iar 76% dintre britanici și 31% dintre francezi gătesc, în anumite ocazii, preparate indiene.
În schimb, francezii sunt mai numeroși în ceea ce privește prepararea rețetelor marocane comparativ cu vecinii lor de peste Canalul Mânecii.
Bucătăria italiană este preferată atât de francezi, cât și de britanici, însă doar 1% dintre francezi au ales gastronomia britanică drept favorită.
Pentru cititorii britanici ai revistei Olive, „crêpe suzette” (clătite franțuzești) reprezintă preparatul culinar emblematic pentru bucătăria franceză, însă francezii consideră că tradiția lor culinară este cel mai bine reprezentată de preparatele cu carne de vițel, urmate de renumitul foie gras.
Cititorii revistei Madame Figaro au ales „Christmas pudding” (budinca de Crăciun) drept simbolul gastronomiei britanice. La rândul lor, britanicii au „decernat” acest titlu unui tip de friptură cu budincă de Yorkshire, pe locurile următoare clasându-se „fish and chips” (pește prăjit cu cartofi prăjiți) și tradiționalul mic dejun britanic alcătuit din ouă ochiuri, cârnați, șuncă și fasole verde.
Sébastien Stehli, redactorul-șef al revistei Madame Figaro, consideră că atât francezii, cât și britancii „se îndreaptă către o bucătărie internațională, mai deschisă, curioasă în privința altor culturi și mai puțin naționalistă”.
Sondajul a fost efectuat în ianuarie, pe un eșantion alcătuit din 2.061 de cititori ai revistei Olive și 1.345 de cititori ai revistei Madame Figaro.