Potrivit cercetărilor în domeniul nutriției, consumul de brânză a crescut foarte mult în ultimii 20-30 de ani. Și pe bună dreptate: gustul este extraordinar și varietatea de brânzeturi existente a depășit orice imaginație.
Acum putem mânca brânză de vacă, de oaie, de capră, de bivoliță, brânză din orice țară a lumii, brânză cu mucegai sau brânză amestecată cu usturoi, whiskey, vin, fructe. Cu o astfel de abundență și cu înclinația evidentă spre extravaganță culinară, pare imposibil să ne refuzăm plăcerea de a degusta brânzeturi. Dar sunt ele sănătoase pentru organism?
Părțile bune
Proteine
Brânza este o sursă excelentă de proteine „de primă clasă”. Acestea conțin mulți aminoacizi și sunt utile în producerea de țesuturi sănătoase. Se pare că doar 70 de grame de brânza Emmental conțin la fel de multe proteine ca 100 de grame de carne sau cât 2 ouă. Proteinele din brânză sunt esențiale pentru acei vegetarieni care acceptă lactatele, dar și pentru vegetarienii mai stricți – care au acum la dispoziție o gamă larga de brânzeturi cu adevărat vegetale.
Vitamine
Brânza este un depozit de vitamine, conținând din belșug vitamine esențiale ca A, B2, B12 și D, minerale. Pe lângă multitudinea de vitamine conținute, brânza este și o sursă complexă de calciu. În brânză este reținută majoritatea calciului din laptele utilizat la fabricare, dar există și surse de zinc și fosfor. Calciul este esențial pentru copii și pentru femeile aflate la menopauză, care din lipsă de calciu pot suferi de osteoporoză (subțierea oaselor).
Lactoza
Mulți adulți suferă de intoleranță la lactoză și nu pot bea lapte. Brânza însă, (în special cea veche) conține foarte puțină lactoza și este astfel o sursă importantă de substanțe nutritive pentru aceste persoane.
Părțile rele
Listeria
Aceasta este o bacterie care se găsește în anumite tipuri de brânză și care este periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate produce avorturi spontane sau boli grave la copiii nou-născuți. De aceea se recomandă ca, în timpul sarcinii, femeile să nu consume brânză moale cu mucegai sau brânzeturi ca Brie sau Camembert. Brânza tare este acceptata, la fel ca și brânzeturile produse din lapte pasteurizat sau Mozzarella. În orice caz, trebuie întrebat medicul, pentru că alimentația gravidei este un subiect delicat.
Migrene
Brânzeturile conțin în general niveluri foarte mari de triptofan – un aminoacid care poate declanșa dureri de cap persoanelor sensibile. El poate provoca și tulburări de somn sau coșmaruri.
Calorii
Multe brânzeturi sunt foarte bogate în calorii, în special cele produse din lapte integral! Încărcătura calorică este mai mică în cazul brânzeturilor parțial sau total degresate, dar gustul nu mai este același.
Părțile controversate
Conținutul de grăsimi
Criticii spun că brânza are un conținut mare de grăsimi saturate și că de aceea alternativele proteice de genul peștelui sau al cărnii de pui sunt mult mai sănătoase. Cu toate acestea, pe măsură ce se îmbogățește gama de brânzeturi fabricate din lapte semi-degresat (sau chiar complet degresat), creste și posibilitatea de a controla cantitatea de grăsimi saturate consumată. Mai mult chiar, producătorii susțin că uneori etichetarea brânzeturilor îi poate păcăli pe consumatori. Este obligatoriu ca acest conținut de grăsime să fie indicat ca procent din masa uscată obținută după uscarea completa a cheagului, în timpul producției.
Iată care este conținutul caloric al celor mai des consumate brânzeturi (caloriile sunt calculate pentru 50 g produs):
Brie 152 calorii
Camembert 155 calorii
Emmental 185 calorii
Feta 152 calorii
Mozzarella 139 calorii
Sursa www.topsanatate.ro