Borș de sfeclă de post (rețeta bătrânească)



Borș de sfeclă de post (rețeta bătrânească) - Foto: weekendpassion.blogspot.com
Borș de sfeclă de post (rețeta bătrânească) - Foto: weekendpassion.blogspot.com

Aspectuos și foarte sănătos, borșul de sfeclă este unul dintre cele mai iubite preparate de post în Bucovina. Cei ce nu postesc îl vor considera și ei un deliciu și îl pot servi cu smântână.
Avem nevoie de:
3 sfecle medii (cât pumnul), o ceapă mare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 3 cartofi, 500-800 ml borș de putină, o lingură oțet, o linguriță zahăr, o lingură rasă cu cimbru uscat, 4 căței de usturoi, sare și piper după preferință, opțional pătrunjel verde tocat
Preparare:
Dacă avem sfecla crudă, o spălăm bine și o punem la fiert în apă rece cu puțină sare sau o coacem în cuptor, până când o lamă de cuțit introdusă pentru testare pătrunde foarte ușor în fiecare sfeclă. Apoi o lăsăm la răcit și o curățăm. O variantă mai rapidă este să folosim sfecla deja fiartă din supermarket. Se poate utiliza și sfecla crudă, dar gustul borșului nu va fi la fel de bun și nici culoarea nu va fi intensă în acest caz. Radem sfecla pe răzătoarea cu ochiuri rotunde mari și o punem să fiarbă 10 minute cu 500 ml borș de putină, puțină sare, o linguriță zahăr și o lingură oțet. Rolul zahărului este de a potența aroma, iar cel al oțetului este de a menține culoarea roșie. Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Jumătate din ceapă o punem la călit cu uleiul, în oala pentru ciorbă. Când a devenit ușor aurie, stingem cu doi litri de apă. Adăugăm restul de ceapă crudă, morcovul și pătrunjelul curățați și tăiați felii, puțină sare și lăsăm să fiarbă. După 10 minute din clipa în care clocotește, adăugăm cartofii, care au fost prealabil curățați, spălați și tăiați cubulețe. Continuăm fierberea până s-au pătruns cartofii. Adăugăm cimbrul uscat, bine mărunțit între palme, precum și amestecul de borș cu sfeclă. Gustăm și adăugăm borș crud, dacă este necesar, ținând cont că gustul acru va deveni mai intens decât pare, după câteva minute de fierbere. Lăsăm să dea două clocote, potrivim după preferință gustul de sare și piper, iar la final adăugăm usturoiul zdrobit și dăm oala deoparte de pe foc. Dacă folosim, imediat adăugăm și pătrunjelul verde tocat. Acoperim oala cu un capac și lăsăm borșul 15 minute astfel, pentru a se armoniza aromele, apoi poate fi servit. Borșul de sfeclă se consumă cald, preferabil în strachină de lut, care păstrează căldura inițială a preparatului mai mult timp. În Bucovina se consumă cu mămăligă și ardei iuți sau ceapă crudă. Cei ce nu postesc pot adăuga o lingură de smântână în fiecare farfurie în momentul servirii.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Strângere de fonduri pentru Sara, „sufletul din spatele paginii ”, inițiată de preotul sucevean Alexandru Lungu și de polițistul Daniel Ceclan din Brașov

Strângere de fonduri pentru Sara, „sufletul din spatele paginii ”, inițiată de preotul sucevean Alexandru Lungu și de polițistul Daniel Ceclan din Brașov
Strângere de fonduri pentru Sara, „sufletul din spatele paginii ”, inițiată de preotul sucevean Alexandru Lungu și de polițistul Daniel Ceclan din Brașov