O jumătate de kilogram de tărîțe de grîu, o jumătate de kilogram de mălai (măcinat mai mare), un pahar și jumătate de huște (tot tărîțe, care au fost opărite și lăsate trei zile în apă, la loc cald, ca să înceapă fermentația), patru felii de pîine neagră, de secară, și, bineînțeles, apă (nu de la robinet, tratată chimic, ci de fîntînă).
Tărîțele și mălaiul se cern separat; scoateți o mînă de tărîțe și puneți-le deoparte. Apoi, tărîțele și mălaiul se pun într-o putină de 7-8 litri, se toarnă un litru de apă rece și se amestecă bine cu mîna. Turnați apă clocotită peste amestec, lăsînd în putină un gol cam de o jumătate de litru; apoi vă apucați și mestecați cu o lingură lungă de lemn. Acoperiți și lăsați pînă devine călduț. Atunci se adaugă huștele, se amestecă și se adaugă feliile de pîine. Chiar dacă este vară, vasul se lasă la loc cald, la soare ori lîngă cuptor timp de 24 ore. Apoi se mută la rece și după alte 8 ore îl strecurați. Ceea ce a rămas după strecurare se poate pune din nou în putină iar operația se poate repeta de 3 ori.
Secret:
Pentru gust se mai pot pune 1-2 legaturi de leuștean, cîteva frunze de vișin, și o lămîie tăiată în două. În loc de putină se poate folosi și un borcan mai mare de sticlă.(www.neamt.ro)