Măsurile luate de conducerea celei mai mari unități sanitare sucevene, Spitalul Județean de Urgență, în baza Ordonanței de Guvern prin care se solicită o reducere a cheltuielilor bugetare cu 15%, vizează și hrana pacienților internați. Meniul bolnavilor, care se îmbunătățise simțitor în ultima vreme, se va transforma într-unul de criză, din care sunt excluse fructele. Carnea de vită ar putea dispărea și aceasta din farfuriile bolnavilor, intenția conducerii fiind să o înlocuiască, în măsura în care este posibil, cu carnea de pui, care este mai ieftină. Singurii pacienți „răsfățați” cu un meniu ceva mai bogat vor fi cei cu boli care necesită un supliment caloric, cum ar fi diabet, SIDA, cancer.
Mai puține analize medicale și materiale sanitare Economiile impuse de Ordonanță se vor resimți și la nivelul medicamentelor, materialelor sanitare și analizelor medicale. În acest an, spitalul și-a propus să se aprovizioneze mai mult cu medicamente românești, care sunt mai ieftine, în detrimentul celor de import, care vor fi cumpărate în cantități mici, strict pentru situațiile de urgență. Efectele crizei presupun și renunțarea la unele materiale sanitare și restrângerea investigațiilor la cele absolut necesare pentru stabilirea unui diagnostic.
Responsabilii spitalului spun că deocamdată nu vor fi luate și alte măsuri care să afecteze bolnavii internați sau angajații. „Nu putem scădea costurile la utilități, fiindcă ar însemna să lăsăm pacienții în frig. De asemenea, suntem obligați să dăm salariile la oameni”, au punctat responsabilii Spitalului Suceava.






