Sănătatea în colaps

Bolnavii din spitale mănâncă mai prost decât deținuții



– Tarifele pentru meniul zilnic al condamnaților și al persoanelor reținute în arest sunt mai mari decât cele aprobate prin Hotărâre de Guvern în cazul pacienților internați
– Managerii spitalelor din județ spun că ar dori să se asigure o alimentație mai bună pacienților internați, dar că cea mai mare parte din bugetele alocate acestor unități se cheltuiește pe medicamente și materiale sanitare
– Spre deosebire de pacienții de la Spitalul Județean, care primesc hrană preparată într-o bucătărie mizeră, deținuții din arestul Poliției Suceava servesc în celule mâncare făcută într-un restaurant din municipiu
– Directorul adjunct al ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, spune că situația s-ar schimba dacă spitalele ar primi fonduri separate pentru hrana și cazarea bolnavilor, și nu doar bani pe serviciile medicale realizate
Bolnavii din spitalele județului sunt hrăniți mai prost decât deținuții din arestul Poliției sau decât pușcăriașii condamnați la ani buni de închisoare pentru fapte grave.
Asta în ciuda faptului că cel care ajunge pe pat de spital este plătitor de o viață la fondul asigurărilor de sănătate și are dreptul prin lege de a primi cele mai bune îngrijiri și servicii medicale. Aceeași situație se înregistrează în toată țara, bugetele spitalelor fiind mici și acordându-se global și nu pe categorii de cheltuieli. Managerii de spitale preferă ca din bugetele subțiri ale unităților să cumpere medicamentele și materialele sanitare necesare tratării bolnavilor, hrana acestora nereprezentând o prioritate din moment ce pacienții internați primesc mâncare de acasă, adusă de rubedenii și de membrii familiei. Sunt însă destule cazuri de bolnavi singuri sau la care nu vine nimeni în vizită, și care mănâncă doar puțina hrană servită în spital.
La o simplă comparație, oricine poate observa că tarifele pentru meniul zilnic al condamnaților și al persoanelor reținute în arest sunt mai mari decât cele aprobate prin Hotărâre de Guvern în cazul pacienților internați. Se intenționează ca meniul pușcăriașilor să fie îmbunătățit considerabil, în timp ce în sistemul de sănătate nimeni nu a ridicat problema tarifelor destul de scăzute pentru hrana bolnavilor.
Astfel, dacă marea parte a bolnavilor din spitale (cei fără regim alimentar special) primește zilnic hrană în valoare de 5,5 lei, pentru hrana unei persoane reținute în arest se cheltuiesc, în același interval, 7,81 de lei – preț fără TVA (cu TVA ar ajunge la 10,4 lei), iar hrana primită zilnic de către un condamnat este de 6,28 de lei (la care se adaugă 19% TVA), în timp ce hrana rece pe zi pentru reținuți costă 7,25 de lei (tot fără TVA). Diferența este numai câțiva lei, însă ea contează având în vedere că pentru hrana zilnică a bolnavilor internați se alocă o sumă atât de mică, lucru confirmat de altfel de managerii de spitale și de directorii de îngrijiri.
Desigur, există și categorii de pacienți care primesc în spital hrană ceva mai consistentă din cauză că suferă de boli grave și au nevoie de alimentație mai bogată. Este vorba despre bolnavii cu HIV/SIDA, pentru care alocație de hrană zilnică este de 11,5 lei în cazul adulților și 9 lei în cazul copiilor. Adulții cu TBC, hepatită, diabet și neoplazici au o cotizație de hrană în valoare de 10,6 lei pe zi, iar copiii cu aceste afecțiuni de 12,5 lei. Printre cei cu alocații de hrană mai consistente și care se aproprie de tarifele practicate în penitenciare pentru hrana deținuților, se numără și bolnavii internați din cauza unor arsuri, care au o alocație zilnică de 10,6 lei.
– Banii puțini ai spitalelor merg pe medicamente și mai puțin pe hrana pacienților
Directorul de îngrijiri al Spitalul Județean Suceava, asistent Doina Chirap, ne-a declarat că la această unitate sanitară, din alocația de hrană se poate asigura bolnavului 150 de grame de carne de pasăre pe zi sau 100 de grame de pulpă de vită sau porc. În rest, se dau bolnavilor legume la borcan, paste făinoase și produse lactate. Sunt spitale în județ la care carnea este inclusă în meniul internaților de două sau de trei ori pe săptămână.
În cazul pacienților internați la Oncologie și Pneumoftiziologie (cei bolnavi de tuberculoză) se asigură și suplimente alimentare. Valoarea alocației de hrană pentru bolnavii din spitale a fost „ajustată” la începutul acestui an, însă cu cel mult 1 leu.
Managerii spitalelor spun că ar dori să se asigure o alimentație mai bună pacienților internați, dar că cea mai mare parte din bugetele alocate acestor unități se cheltuiește pe medicamente și materiale sanitare. Aceștia declară că fac eforturi pentru ca alimentele să fie achiziționate la timp și pentru ca meniul bolnavilor să are cât de cât „bine”.
Atât managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc – Eugen Ciosnar, cât și directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuți – Doru Iliescu, sunt de părere că nu este normal ca asigurații la fondul de sănătate să primească hrană în valoare mai mică decât cea care ajunge în farfuria deținuților, dar că acest lucru se întâmplă din cauza restricțiilor legate de finanțarea spitalelor din țara noastră. „Nimeni nu finanțează separat spitalul pentru hrana bolnavilor sau pentru condițiile de cazare, bugetul fiind global. Atunci când ajungi să împarți banii pe categorii de cheltuieli trebuie să ții cont de priorități, și prioritar pentru noi este asigurarea tratamentului cu medicamente, care să vindece bolnavul. Dacă acolo dai mai mulți bani, rupi automat din altă parte. Nu că hrana nu ar fi importantă pentru bolnavi, dar știm că majoritatea primesc pachete cu mâncare de acasă. Dacă luăm din banii de medicamente nu mai avem cu ce trata pacientul, dacă luăm din salariile personalului sindicaliștii ies în stradă, iar utilitățile trebuie să le plătim la timp pentru că în caz contrar nu ne sunt deblocați banii la trezorerie”, explică Doru Iliescu.
Directorul adjunct al Autorității de Sănătate Publică Suceava, doctor Alexandru Lăzăreanu, este de părere că spitalele ar trebui să primească fonduri separate pentru hrana bolnavilor și asigurarea condițiilor de cazare a acestora. Acesta declară că în prezent, unitățile spitalicești primesc bani pentru serviciile medicale pe care le realizează și că din aceste fonduri se achiziționează și mâncarea bolnavilor. „Ar trebui să se asigure fonduri separate pentru hrana și cheltuielile de cazare a pacienților din spitale. Plata serviciilor medicale este altceva”, a spus Lăzăreanu.
Mâncare de restaurant pentru deținuții din arestul Poliției Suceava
Spre deosebire de pacienții de la Spitalul Județean, care primesc hrană preparată într-o bucătărie mizeră (și în unele sezoane plină de gândaci), deținuții din arestul Poliției Suceava servesc în celule mâncare de restaurant. Asta deoarece Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava a organizat o cerere de oferte pentru serviciile de hrănire a persoanelor private de libertate din arestul unității, fiind încheiat un contract în acest sens cu un restaurant din municipiul Suceava.
Potrivit șefului Serviciului de Logistică, comisarul-șef Dumitru Alexa Teodorovici, firma câștigătoare trebuie să respecte mai multe condiții: mâncarea să îndeplinească o anumită normă de calorii, societatea să ofere condiții igienice de preparare și transport iar produsele să fie aduse în recipiente termoizolante. Nu se compară cu situația de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”, unde bucătăresele duc cu găleata mâncarea din corpul principal de clădire la Spitalul Vechi.
– Arest modern pentru deținuți, saloane insalubre pentru bolnavi și clădiri de spitale ce stau să cadă
Conducerea IPJ Suceava a finalizat o bună parte din dotările unui arest modern, deci persoanele reținute au și condiții de cazare. Cu o investiție de aproape un sfert de miliard de lei vechi, comanda Poliției sucevene a reușit să le amenajeze deținuților și o sală de lectură, o bibliotecă, o frizerie, precum și un club în care pot să se recreeze și să se uite la televizor. Locul celulelor insalubre de altă dată a fost luat de camere de arest (cu două, trei sau patru paturi), linoleumul de pe ciment fiind înlocuit cu un strat termoizolant, iar pereții scorojiți au fost văruiți și vopsiți din nou. Ultima noutate din arestul Poliției este camera pentru „vorbitor”, în care condițiile sunt precum cele din Occident, în sensul că deținutul și avocatul acestuia, de exemplu, pot vorbi prin intermediul telefonului, fiind despărțiți doar de un geam securizat prin care se pot vedea.
Cu alte cuvinte, deținuții o duc mai bine în camerele de arest decât bolnavii din secțiile de spitale, care sunt cazați în saloane cu pereți scorojiși sau crăpați și în clădiri ce stau să se dărâme din cauza vechimii. Jumătate dintre spitalele din județ nu au condiții sanitare pentru a funcționa, bolnavii fiind cazați în saloane insalubre și în clădiri ce o iau la vale. Și atunci se pune întrebarea cum de se găsesc fonduri pentru modernizarea unor pușcării, pentru îmbunătățirea vieții deținuților, pentru achiziționarea unor mașini de serviciu într-o instituție sau alta, iar pentru transportul, tratarea și cazarea unor bolnavi nu sunt bani de ani întregi, deși există obligația ca fiecare salariat să plătească lunar la fondul asigurărilor de sănătate.



Recomandări

Spitalul Suceava va avea curând saloane ATI cu camere video, a anunțat deputatul Emanuel Ungureanu, după o discuție cu Gheorghe Șoldan

Deputatul USR de Suceava Emanuel Ungureanu, directorul medical, dr. Valeriu Gavrilovici, și de purtătorul de cuvânt, dr. Monica Terteliu Băițan
Deputatul USR de Suceava Emanuel Ungureanu, directorul medical, dr. Valeriu Gavrilovici, și de purtătorul de cuvânt, dr. Monica Terteliu Băițan

Echipamente pentru recuperare medicală, în valoare de 175.000 de euro, livrate Spitalului Clinic de Urgență din Suceava

Echipamente pentru recuperare medicală, în valoare de 175.000 de euro, livrate Spitalului Clinic de Urgență din Suceava
Echipamente pentru recuperare medicală, în valoare de 175.000 de euro, livrate Spitalului Clinic de Urgență din Suceava