Reglementări

Bolnavii, arestații și reținuții trebuie să solicite urna mobilă cu cel puțin o zi înainte de alegeri



Alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, care duminică, 2 noiembrie a.c., sunt internați în spitale, azile, cămine de bătrâni și doresc la voteze pentru alegerea președintelui României trebuie să facă în avans cerere scrisă pentru urna mobilă. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, ne-a declarat, ieri, că toate instituțiile de acest gen din județ au fost informate asupra procedurii de utilizare a urnei mobile.
La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, directorul medical, dr. Tiberius Brădățan, ne-a declarat că încă de marți, 28 octombrie, în toate secțiile instituției spitalicești au fost afișate informațiile despre procesul electoral, iar asistentele-șefe au anunțat, ieri dimineață, în toate saloanele că pacienții care vor fi internați în ziua alegerilor și doresc să voteze trebuie să facă cerere pentru urna mobilă. Potrivit dr. Brădățan, în spitalul sucevean se află zilnic internați peste 800 de pacienți. În mod uzual, la precedentele runde de alegeri au votat aproximativ o pătrime. Spre deosebire de alte scrutinuri, la care pentru toți pacienții urna mobilă se trimitea de la o singură secție de votare, la alegerile de duminică vor mai fi încă trei secții. Pentru funcționare operativă, secțiile de spital vor fi arondate secțiilor de votare.
„Noi asigurăm toate condițiile pentru buna desfășurare a procesului electoral. După ce primim cererile de la pacienții noștri, le vom depune la secțiile corespunzătoare de votare, iar duminică vor fi trimise urnele mobile. Prin arondarea la mai multe secții de votare se va evita aglomerația. Astăzi avem 803 pacienți. Nu ne așteptăm să voteze toți, dar este posibil ca 100-200, poate mai mult, să dorească să voteze”, a spus dr. Brădățan.
Urna mobilă nu pleacă din secția de votare decât pentru cei înscriși în preziua alegerilor
Timpul alocat pentru primirea cererilor la secția de votare este de doar două ore, sâmbătă, de la ora 18.00 până la ora 20.00. La cerere oamenii trebuie să anexeze obligatoriu copii după acte medicale sau acte oficiale din care să rezulte că nu sunt transportabili.
Persoanele care nu au domiciliul în localitatea în care se află spitalul sau căminul în care sunt internate vor transmite cererea de a vota prin intermediul urnei speciale la secția de votare cea mai apropiată de sediul spitalului, căminului sau azilului.
Alegătorii netransportabili care au domiciliul în localitatea în care se află internați în ziua alegerilor vor transmite cererea la secția de votare unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală permanentă, potrivit domiciliului. Cererile pentru urna specială sunt primite de președintele și membrii biroului electoral din secțiile de votare menționate tot sâmbătă, în intervalul orar 18.00-20.00.
Reglementări pentru arestații la domiciliu
În ceea ce privește persoanele reținute și arestații preventiv aflați în arestul IPJ Suceava, precum și persoanele arestate la domiciliu, care nu și-au pierdut drepturile electorale, acestea votează tot cu urna mobilă, primită în baza solicitării prealabile. Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris și se depun la șeful Centrului de arest preventiv. Până sâmbătă, 1 noiembrie a.c., ora 20.00, acesta trebuie să le ducă la biroul electoral al secției de votare cea mai apropiată, probabil de la Direcția Silvică Suceava, la fel ca la alegerile precedente. Arestații la domiciliu primesc urna mobilă de la secția de votare la care sunt arondați potrivit domiciliului. În cazul acestora, cererea va fi însoțită de o copie a hotărârii judecătorești în baza căreia s-a dispus măsura arestului la domiciliu, precum și o copie a încheierii prin care s-a respins solicitarea de a permite părăsirea imobilului pentru o perioadă determinată de timp pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime.
Urna specială va fi transportată la solicitanți de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral din secția de votare, cu pază asigurată de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne.



Recomandări

Peste 1100 de forțe MAI, mobilizate la cele 561 secții de votare din județ. Amenzi și chiar închisoare pentru tentativă de fraude

Cum poți deveni observator electoral la alegerile prezidențiale și parlamentare. Asociația Rădăuțiul Civic sprijină doritorii

Asociația Rădăuțiul Civic invită cetățenii să se înscrie ca observatori electorali independenți
Asociația Rădăuțiul Civic invită cetățenii să se înscrie ca observatori electorali independenți