Cercetări

Bolile neurologice învinse de uleiul de pește



Bolile neurologice învinse de uleiul de pește
Bolile neurologice învinse de uleiul de pește

Un regim alimentar ce conține acidul Omega-3 și include pește, fructe și legume din belșug poate reduce considerabil riscul instalării demenței și a bolii Alzheimer, cel puțin asta susțin cercetătorii francezi. Aceștia precizează că în timp ce acidul gras Omega-3, adică pe românește uleiul de pește luptă împotriva acestor boli, acidul gras Omega-6 sporește riscul apariției problemelor de memorie și a bolilor neurologice.
Constatările au fost făcute după ce oamenii de știință au analizat regimul alimentar al unui număr de 8.085 de persoane cu vârste peste 65 de ani. La începutul studiului subiecții nu prezentau semne de boli neurologice, dar în decursul a patru ani, 183 de persoane au fost diagnosticate cu boala Alzheimer, în timp ce alte 98 fuseseră afectate de alte forme ale demenței. S-a descoperit că pacienții care consumau în mod regulat uleiuri bogate în acidul Omega-3, precum uleiul de rapiță, de semințe de in sau uleiul extras din nuci, prezentau un risc cu 60 la sută mai scăzut de a fi afectați de boli neurologice, comparativ cu persoanele care nu includeau aceste tipuri de ulei în regimul lor alimentar.
Rezultatele studiului au mai scos la iveală și faptul că un consum regulat de fructe și legume reduc cu până la 30 la sută riscul apariției demenței.
Riscuri reduse
S-a constatat de asemenea că în cazul subiecților care mâncau pește cel puțin o dată pe săptămână, riscul apariției demenței a fost redus cu până la 40 la sută. În plus, la aceeași categorie de subiecți, riscul apariției bolii Alzheimer scădea cu până la 35 la sută, singura condiție fiind aceea ca respectivii pacienți să nu aibă gena ApoE4, gena responsabilă pentru declanșarea bolii Alzheimer. „Având în vedere că majoritatea oamenilor nu prezintă gena ApoE4, aceste rezultate ar putea avea implicații deosebit de importante în ceea ce privește sănătatea publică”, a declarat Pascale Barberger-Gateau, autorul studiului, angajat al Institutului Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală. „Totuși, înainte de a emite și implementa astfel de recomandări, va fi nevoie să se mai efectueze și alte studii pentru a stabili cantitatea optimă și combinația ideală de elemente nutritive”, a mai adăugat profesorul Barberger-Gateau.
Echipa condusă de acesta a mai constatat și că persoanele care prezintă gena ApoE4 și care consumă în mod obișnuit uleiuri bogate în acidul gras Omega-6, ca de exemplu uleiul de floarea soarelui sau uleiul din boabe de struguri, dar nu și pește și produse ce conțin ulei de pește, sunt de trei ori mai predispuse la boli neurologice decât în mod obișnuit.
(Click News)



Recomandări

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro