Pe metereze

Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea și-au reluat activitatea de magistrați la Judecătoria Rădăuți



Bogdan Bărbuță
Bogdan Bărbuță

Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea au revenit în activitatea de magistrați de la Judecătoria Rădăuți. Cei doi și-au reluat atribuțiile încă de joia trecută, după ce Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetată suspendarea din funcție în ceea ce-i privește. Soluția a fost luat în unanimitate, ca urmare a intrării în vigoare a noii legi privind statutul magistraților, începând cu data de 17 octombrie.
Pentru că reprezentanții CSM nu au dat încă motivarea, nu se știe dacă hotărârea este retroactivă, de pe data de 17 octombrie, sau din momentul în care a fost pronunțată, adică după 27 noiembrie. Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea au fost suspendați din funcții ca urmare a faptului că au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Potrivit noului statut al magistraților, suspendarea se aplică acum doar după ce dosarul a trecut de Camera Preliminară, ori în cazul de față dosarul se află încă la judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Cluj, încă din toamna anului 2014.
De o măsură similară va beneficia cel mai probabil și Dumitru Dîmbu, care a fost suspendat din funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în cadrul aceluiași dosar în care au fost anchetați și trimiși în judecată Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea.
În acest dosar mai sunt puși sub acuzare Aurel Olărean, fost primar al municipiului Rădăuți, și omul de afaceri Constantin Babiuc.
Un dosar al cărui verdict este foarte departe
Inculpații din acest dosar au fost trimiși în judecată pe data de 3 octombrie 2014, fiind acuzați de foarte multe fapte asociate celor de corupție. Principalii inculpați din dosar au fost arestați preventiv.
Vârful de piramidă al anchetei face referire la afacerile derulate de Constantin Babiuc. Acesta ar fi pus la cale o schemă ilicită de îmbogățire, iar pentru asta a avut nevoie și ar fi fost ajutat sau protejat de persoane cu funcții de răspundere în magistratură.
Potrivit anchetatorilor, în perioada martie-octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuță a pronunțat 69 de hotărâri judecătorești cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste acuzații vor fi confirmate sau nu de instanțele de judecată.
Nu putem să nu remarcăm și faptul că dosarul a stat în faza de cameră preliminară din octombrie 2014 și până în iunie 2016, iar motivarea nu este dată nici acum, la final de 2018. În aceste condiții, cert este că un verdict în acest dosar este foarte departe.
Pe lângă inculpații amintiți mai sus, în acest dosar au mai fost trimiși în judecată avocata Isabela Zorica Vega, fostul șef al Punctului Poliției de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, fostul primar din Marginea Ioan Onufrei, două pensionare, Silvia Panțîru și Maria Cociorvan, dar și două persoane fără nici o ocupație, Victoria Țîcșă și Alina Ancuța Solovăstru, dar și persoana juridică Nikodemus.



Recomandări

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor
Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor

Un șofer care a acroșat fatal o bătrână și a fugit, în boxa acuzaților alături de doi complici care l-ar fi ajutat să șteargă urmele accidentului