Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar și cabareturile, bodegile, birturile, „cantinele-restaurant” sau gogoșeriile trebuie să obțină licență de fabricație de la Ministerul Agriculturii dacă doresc să livreze produse alimentare magazinelor, pentru vânzare.
Reglementarea este cuprinsă într-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, care va înlocui un act normativ din 2003 referitor la condițiile de obținere a licenței de fabricație a produselor alimentare.
„Dacă o cofetărie are laborator propriu, iar prăjiturile sunt servite în local, nu este nevoie de licență de la Ministerul Agriculturii, fiind vorba de vânzare directă. Dacă produsele sunt însă distribuite spre vânzare în magazine, este nevoie de licență. Un alt exemplu sunt pizzeriile. Dacă fac pizza semipreparată, care este vândută în supermarketuri, o iei acasă, o coci și o mănânci, au nevoie de licență, pentru că deja e vorba de producție, ambalare, de un termen de garanție și așa mai departe”, a explicat Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii.
De la cabaret la covrigărie.
Prevederea acoperă o gamă largă de locații, de la cabareturi la covrigării.
„Licențele de fabricație se acordă pentru producerea categoriilor de produse alimentare care se realizează în unități tip restaurant, braserie, pizzerie, berărie, bar, snack-bar, fast-food, bufet, bodegă, birt, rotiserie, carmangerie-măcelarie, pub, bistro, cabaret, în unități tip cofetărie, patiserie-plăcintărie, simigerie-covrigărie-gogoșerie, ceainărie, restaurante cu caracter social (cantine–restaurant), cantine școlare, studențești, muncitorești, militare, spitalicești, în supermarket-uri și hipermarket-uri, la dozator (înghețată, sucuri, etc.) și la grătar (mici, cârnăciori, etc.), care se vând în rețeaua de comercializare în detail sau angro și nu prin vânzare directă”, se spune în proiect.
Licențele de fabricație eliberate de Ministerul Agriculturii sunt obligatorii numai pentru producătorii care vor să vândă alimentele și băuturile pe piață.
Licență si pentru băuturi.
Licența este obligatori inclusiv pentru producătorii de pălincă, țuică, rachiuri din fructe și sifon. În cazul sifonului, licența nu este obligatorie pentru unitățile de cartier, ci pentru producătorii care distribuie în lanțurile de magazine.
„Producătorii din aceste domenii erau obligați și înainte să aibă licențe, dar acum le-am creat categorii separate. De exemplu, pălinca era inclusă la băuturi spirtoase, acum în proiect este într-o categorie separată, pentru că și în legislația europeană produsele tradiționale sunt puse separat”, a spus Baltă.
Condițiile de obținere a licenței sunt deținerea utilajelor și spațiilor necesare producției, dar și calificarea profesională.
Documente necesare.
Pentru eliberarea acestei autorizații producătorul depune o cerere la direcția agricolă județeană, însoțită de o serie de documente, cum ar fi actul de înființare a firmei (autorizația în cazul persoanelor fizice), specificația tehnică a produsului (condițiile de calitate și data durabilității minimale) și schița-plan a unității ( include o enumerare a spațiilor de producție și depozitare, a instalațiilor și utilajelor, dar și capacitatea de producție).
Totodată, producătorul va furniza fișa de date privind calificarea personalului, care include și copii după diplomele de calificare ale angajaților. Personalul de conducere a procesului de producției trebuie să aibă cel puțin pregătire profesională medie de specialitate atestată.
Personalul de laborator trebuie să aibă cel puțin pregătire profesională de specialitate, atestată, iar cel de execuție va cuprinde, preponderent, personal calificat cu pregătire profesională specifică la nivelul de complexitate al activităților pe care le desfășoară, se spune în proiect.
Producătorii particulari.
„Oricine produce pentru piață trebuie să respecte condițiile, pentru că intră într-o competiție directă. Dacă un producător de țuică vrea să vândă pe piață trebuie să respecte toate condițiile din ordin. El va dovedi că este calificat să producă țuică. Sigur, dacă este o unitate mică nu vom cere diplomă de calificare pentru toți angajații”, a spus Baltă.
Licențele de fabricație sunt obligatorii atât pentru firme, cât și pentru personale fizice și asociațiile familiale autorizate și trebuie să fie solicitate la deschiderea unității de producție.
Licența unui producător poate fi suspendată în urma controalelor derulate de Direcția Inspecții din minister, dacă, de exemplu, acesta folosește alte materii prime decât cele menționate pe etichetă sau în specificațiile comunicate pentru obținerea licenței.
O licență nouă trebuie dobândită dacă este schimbat obiectul de activitate sau proprietarul fabricii.
Producătorii care dețin deja licență nu trebuie să obțină o nouă autorizare, după adoptarea acestui proiect de ordin.
Foto
Gogoșeriile au nevoie de licență dacă vor să livreze produse magazinelor, pentru vânzare





