Somnul rațiunii naște monștri. Cuvintele celebrului pictor Goya se potrivesc perfect unei situații incredibile dintr-un bloc care, deși se află în centrul Sucevei, este rupt de restul lumii. Cele aproape 100 de persoane care locuiesc acolo au ajuns să stea în frig iarna, să nu aibă apă caldă chiar și mai bine de jumătate de an, iar acum sunt singurii suceveni debranșați de la apă rece, la care reluarea furnizării este foarte improbabilă, din cauza situației complicate de acolo.
Deși au înființat propria asociație de proprietari, Oituz H10, aceasta nu mai este funcțională de aproape doi ani de zile, pentru că nu are nici un fel de conducere.
Cei care au avut în mâini frâiele asociației par să se fi întrecut în a da „tunuri”, acolo fiind cel puțin trei scandaluri pe tema banilor lipsă în gestiune. Pentru a pune capac situației, în bloc sunt câțiva proprietari care refuză să plătească ceea ce consumă, iar din cauza lor au de suferit toate celelalte familii.
Blestemul asociației H10
Urmăriți parcă de un blestem, locatarii acestui bloc au avut parte ani la rând numai de administratori-problemă, care au băgat mâna în banii oamenilor ca în vistieria proprie.
Unul dintre ei a lăsat o gaură de zeci de milioane de lei vechi, pe vremea când banii aveau altă valoare, în facturile care trebuiau achitate către Termica. Cum datoriile către Termica tot creșteau, în loc să scadă, s-a ajuns ca blocul să fie debranșat total, de la căldură și apă caldă, în 2007, fără a mai fi racordat.
„O iarnă am stat în frig, după aceea ne-am pus centrale de apartament”, povestește un locatar al blocului, pe care l-am găsit în timp ce ieșea cu gălețile din bloc, în căutare de apă potabilă.
De două zile sunt debranșați de la apă rece, din cauza datoriilor de aproximativ 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi). Nu este prima dată când li se întâmplă asta. De fapt, aproape că nu este an în care să nu fie debranșați de la apă rece, fără de care nu mai pot avea nici apă caldă, iar în unele cazuri, nici căldură, dacă au cumva pierderi la centrale.
„Problema-i cu băile, acolo e cumplit fără apă”, spune o femeie, pentru care asigurarea igienei copiilor ei a devenit o misiune extrem de grea.
Un control de rutină efectuat de Primăria Suceava în 2010 a scos la iveală o delapidare de proporții – din banii achitați de locatari în perioada 2007-2010, pentru plata utilităților, au dispărut aproape 110 milioane de lei vechi.
În urma verificărilor, s-a constatat că banii au ajuns la administratorul asociației, Gabriela Lungu, căreia i s-a retras atestatul de administrator și i s-a impus să returneze banii însușiți ilegal.
Nici cu următorul administrator, Radu Rusu, nu au avut mai mult noroc. În 2011 acesta a fost găsit cu o lipsă în gestiune de 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi), bani care se aflau în casa acestuia, în loc să se plătească cu ei facturile la utilități. Între timp, administratorul a și dispărut, apartamentul său, pus gaj la un împrumut bancar, a fost găsit golit complet, inclusiv de prizele din pereți.
Ce minuni s-or mai găsi în gestiunea blocului nu știe nimeni pentru că de atunci nici un administrator nu s-a încumetat să preia această asociație, iar încercările repetate ale primăriei de a stabili o nouă conducere, prin adunarea generală a asociației, s-au sfârșit în certuri între locatari.
Un alt scandal a izbucnit în asociație de la o lucrare de înlocuire a unor conducte, în urma căreia constructorul a rămas cu “buza umflată”, pentru că nu a fost plătit pentru lucrare. Acesta a dat asociația în judecată, a câștigat procesul și acum conturile asociației sunt blocate, de aproape doi ani de zile.
„Este o femeie care nu a plătit nimic de când m-am născut eu!”
După ce s-au „fript” în atâtea rânduri, proprietarii au început să își achite ceea ce consumă direct către furnizorii de servicii – ACET și E.ON.
Numai că și aici au intervenit probleme. Cu toate că fără apă rece nu au cum să aibă apă caldă, ori poate nici căldură, unii locatari au refuzat să achite ceea ce au consumat, numai restanțele la ACET, fără luna martie, fiind de aproape 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi).
„Aproape jumătate din această sumă este debitul restant al unui singur locatar, iar o mare parte din diferență sunt sumele datorate de alte două persoane”, a precizat directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache.
Mai mulți locatari de pe scară o indică pe Veronica Tănase ca fiind cel mai mare datornic, care, deși ar avea de unde plăti, refuză să achite orice factură, pe principiul că „toți sunt hoți”.
Situația rău-platnicilor e atât de cunoscută încât o știu și copiii din scară.
„Este o femeie care nu a plătit nimic de când m-am născut eu!”, spune unul dintre ei, recent întors de la școală.
Tot pentru neplata facturilor la utilități, unii dintre răi-platnicii din scară au rămas temporar și fără gaz metan și fără energie electrică.
Numai că acum, din cauza lor, au de suferit toți de pe scară – copii, bătrâni sau oameni maturi, care se gândesc cu groază la mizeria care se adună la ei în baie, la faptul că nu au cu ce să se spele pe mâini când vin de afară, nu pot face un duș sau o baie, sau nici măcar nu au ce pune în oală, pentru a face un borș sau o cană de ceai.
„Suntem bătrâni, ne mișcăm greu, câtă apă putem să aducem cu gălețile, de la distanță?”, spune un locatar care, sătul de câte probleme au an de an, aproape că s-a resemnat.
„Sunt bolnav, nu am voie să mă enervez, că fac al treilea infarct. Altfel aș fi încercat să fac ceva pentru scară, să găsim o rezolvare. Noi ca noi, ne mai descurcăm, dar ce fac cei care au copii mici? Vă dați seama cât de greu le este fără apă, că nu au cum să-i spele…”, spune Radu Bizum, unul dintre cei care acum privesc cu jale la robinetele din casă, care au devenit inutile, după ce din ele nu mai iese nici măcar un firicel de apă.
Alții își pun speranțele în municipalitate, că le va pune pe roate asociația de locatari, să poată fi rezolvate o parte din problemele lor.
„De când nu mai au o asociație funcțională, nu avem cu cine încheia un proces verbal de citire a apometrelor, nu avem cui da factura și nici cu cine discuta de situația plăților. Am așteptat ca oamenii să vină să discute cu noi, să se angajeze că fac ceva pentru a achita din restanțe, dar nu am primit nici un semn de acolo. Mai demult, au fost unii care au încercat să-i reprezinte pe vecinii lor, dar au renunțat, cine știe de ce. Este o situație unică”, a adăugat reprezentantul ACET, Bogdan Cristache.
Conștienți că rău-platnicii de pe scară le vor fi mereu o piatră de moară, locatarii de la H10 au vrut în urmă cu vreo doi ani să facă instalație separată de apă, cu contorizare la intrare în bloc. Totul a rămas la nivel de intenții. Acum, 36 de familii stau fără apă rece și fără apă caldă, din cauza a doi-trei vecini care nu au înțeles că traiul la comun presupune să respecți măcar normele minime de conviețuire, printre care se numără și plata utilităților de care beneficiezi.



