Aleșii locali suceveni au fost puși ieri în impas de o serie de solicitări venite de la mai multe societăți comerciale care sunt implicate în activitatea de asigurare a apei calde și căldurii în municipiul Suceava.
Mai exact, atât Bioenergy – actualul producător de energie termică, Unicom Holding – principalul creditor de la Termica, cât și Termica, societatea care asigură transportul și distribuția energiei termice către sucevenii racordați la sistemul centralizat, au solicitat anularea procedurii de licitație demarate de Primăria Suceava pentru desemnarea unui nou operator.
Lungu: „Nu știu ce strategii au adoptat, dar cer anularea licitației de atribuire a serviciului de transport și distribuție”
Cele trei petiții, adresate de fiecare în parte Consiliului Local Suceava, au fost dezbătute în ședința de ieri, existând păreri contrarii între aleșii locali.
„Atât Unicom, cât și Bioenergy nu știu ce strategii au adoptat, dar cer anularea licitației de atribuire a serviciului de transport și distribuție unui alt operator”, a spus primarul Ion Lungu, care le-a reamintit consilierilor locali că licitația urmează să aibă loc pe 23 iunie.
„Sperăm ca la a doua licitație să vină ofertanți. În cel mai rău caz ajungem la negociere directă. Ne trebuie un nou operator. Nu am nimic cu Termica, dar atâta vreme cât ne aflăm în această situație delicată, a insolvenței, niciodată nu vom avea o strategie corectă în relația producător – distribuitor. De mai multe ori am fost în pericol să rămânem fără apă caldă în municipiul Suceava și acționarii de la Bioenergy au reclamat în numeroase rânduri că Termica încasează banii, dar aceștia nu mai ajung și la producător”, a precizat Lungu.
Prima licitație, din 14 mai, a fost anulată din lipsă de ofertanți.
Seredenciuc: „Nu ne putem întoarce ori de câte ori vor ei”
În primă instanță, o parte din comisiile de specialitate din Consiliul Local s-au pronunțat în favoarea suspendării licitației, dar, când a fost vorba să voteze fiecare nominal, contra raportului de specialitate al primăriei, și-au schimbat votul.
Lungu a fost primul care a atras atenția asupra consecințelor votului lor – anularea sau continuarea licitației de atribuire a serviciului de transport și distribuție a energiei termice:
„Domnilor consilieri, ce facem? Am votat ceva și acum ne întoarcem înapoi? La Termica se întâmplă un lucru care nu este în ordine, salariații au bătut palma cu Unicom Holding și vor să ne joace în continuare, să ne facă șicane. Riscăm să rămânem fără căldură la iarnă!”.
Printre cei care s-au pronunțat din start contra anulării procedurii de licitație s-au remarcat Adrian Arămescu, care le-a spus colegilor săi din CL că, „dacă o să lungim la infinit adjudecarea licitației o să ne trezim că oamenii au înghețat deja de frig”, și fostul viceprimar Viorel Seredenciuc: „Acești oameni își fac alte strategii lună de lună și vin mereu cu alte variante, pe care noi trebuie să le dezbatem, analizăm…Nici bine nu ne-am înțeles pe o variantă, care a fost aprobată în Consiliul Local, că se trezesc alții și vin cu altă variantă. Nu stăm de fel de fel de chichițe avocățești și înțelegeri subterane pe care le fac ei. Am votat că facem licitație, asta facem, nu ne putem întoarce ori de câte ori vor ei”.
Licitația pentru termoficarea Sucevei continuă
De cealaltă parte a baricadei, în rândurile celor care tindeau să dea curs solicitărilor celor trei firme, principala voce era cea a liberalului Dan Roibu.
„Problema este serioasă aici, este același punct de vedere din partea a trei societăți concurente – Bioenergy, Unicom și Termica”, a spus Roibu, la care președintele de ședință, Lucian Harșovschi, a spus, în glumă că „ar trebui sesizat Consiliul Concurenței”.
Remarca a stârnit hohote de râs, mai ales că și Lungu a venit cu o completare – „vorba cântecului Ceata lui Pițigoi – dai în unul, țipă trei”.
După multe discuții, la vot, toate cele trei petiții au primit aviz negativ, aleșii locali votând raportul de specialitate al serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Suceava, care spune că Termica nu își poate continua activitatea în baza vechiului contract de concesiune, deoarece licența de prestare a acestui serviciu este expirată de aproape un an de zile, iar societatea a și fost radiată din procedura de acordare a licențelor. Mai mult, sunt aduse ca argumente chiar solicitările anterioare ale Termica și Unicom Holding, ca Termica să nu mai presteze această activitate, care înregistrează pierderi foarte mari, concluzia fiind că nu există temei legal de anulare a licitației de desemnare a unui nou operator de transport și distribuție a energiei termice în municipiul Suceava.
Schimbare de macaz
Bioenergy, Unicom Holding și Termica cer anularea licitației de transport și distribuție a energiei termice în Suceava
