Nori negri se adună deasupra Sucevei și a locuitorilor care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire al orașului. Bioenergy, firma care furnizează căldura și apa caldă pentru circa 20.000 de imobile, este pe punctul de a intra în insolvență.
Procedura a fost demarată zilele trecute de societatea Diasil Service SRL Suceava și a fost înregistrată la Tribunalul București, acolo unde Bioenergy are sediul. Nemulțumirea celor de la Diasil a plecat de la faptul că Bioenergy nu și-a achitat facturile emise începând cu data de 30 noiembrie 2017. În total, Diasil are de primit 797.973 de lei, sumă care include și majorările de întârziere.
Banii reprezintă contravaloarea serviciilor de colectare și transport deșeuri nepericuloase pe care Diasil le-a prestat față de Bioenergy conform unui contract încheiat în urmă cu cinci ani.
Tribunalul București, Secția Civilă, a dat deja termen în acest dosar pentru data de 30 octombrie 2018, iar dacă nu vor apărea alte elemente judecătorul sindic va deschide procedura de insolvență.
Bioenergy, acționată în judecată și de Primăria Suceava
Nu este singura problemă cu care se confruntă Bioenergy. În urmă cu câteva luni, Primăria Suceava a acționat în judecată societatea, de la care are de recuperat nu mai puțin de 650.000 de lei.
Sumele provin din neplata procentului de 0,5 din veniturile anuale realizate de Bioenergy, procent stabilit în contractele semnate și asumate de reprezentanții firmei cu Primăria Suceava. Mai grav este că acțiunea în instanță a fost înaintată abia în 2018, în condițiile în care datoriile sunt aferente anilor 2015 și 2016. Practic, dacă acțiunea nu ar fi fost demarată acum, intervenea termenul de prescripție și datoriile din 2015 nu mai puteau fi recuperate.
Prin actul de chemare în judecată semnat de primarul Ion Lungu, Primăria Suceava are de primit 315.699 de lei pentru anul 2015 și 334.118 de lei pentru anul 2016. La aceste sume se mai adaugă 12.498 de lei reprezentând majorări de întârziere pentru debitul neachitat.
„În timp ce sumele datorate pentru anii 2015 și 2016 nu au fost achitate până în momentul prezentei, față de debitul aferent anului 2014 facem precizarea că acesta a fost achitat cu depășirea termenului scadent, respectiv data de 31 mai 2015, motiv pentru care au fost calculate majorări de întârziere în cuantum de 311 lei”, se arată în actul de chemare în judecată.
Trebuie spus că dacă Bioenergy va intra în insolvență, Primăria Suceava va avea o problemă serioasă în tentativa de a recupera cei 650.000 de lei.
Interesant este că deși Primăria Suceava avea de încasat suma de 650.000 de lei de la Bioenergy, la finele anului trecut municipalitatea, prin votul consilierilor locali, a aprobat plata în avans a subvenției pentru căldura furnizată populației. Valoarea acestei subvenții pentru primele 3 luni de iarnă a fost de 4 milioane de lei și urma să fie achitată de Primăria Suceava către Thermonet, de acolo banii urmând să fie virați către Bioenergy, societate care gestionează centrala termică pe biomasă. Din suma aprobată pentru plata subvenției Primăria a achitat întreaga sumă.
Cine este Bioenergy
Bioenergy a ajuns pe piața din Suceava în toamna anului 2013, când a preluat atribuțiile pe care le avea Termica, fosta societate care furniza apă caldă și căldură pentru locuitorii racordați la sistemul centralizat, ajunsă între timp în faliment.
Proiectul centralei de cogenerare a fost realizat cu o investiție privată de 86 milioane de euro din partea Adrem Invest, care la momentul înființării Bioenergy era unic acționar. La data semnării contractului, Bioenergy Suceava și-a luat angajamentul ca pentru următorii cinci ani să producă energie termică la suma de 116 lei/Gcal, perioadă care expiră anul viitor.
În prezent, centrala asigură căldură pentru aproximativ 20.000 de apartamente. Potrivit datelor de pe propriul site, Bioenergy produce anual 270.000 gigacalorii, iar în sistemul energetic național livrează anual 167.000 MWh. Din energia furnizată în sistemul național Bioenergy încasează subvenții prin certificate verzi, aceasta fiind una din sursele importante de venit ale societății.