Berea spațială, rezultatul unui program îndrăzneț de cultivare a orzului în spațiu, pe Stația Spațială Internațională (ISS), care a durat cinci luni, a fost lansată în Japonia, informează Reuters. Berea a fost obținută din orz cultivat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) în 2006, iar la fabricarea ei au contribuit Academia Rusă de Științe, o universitate japoneză și gigantul japonez din industria berii, Sapporo.
Producătorii au obținut 100 de litri de bere, cu o concentrație de alcool de 5,5%. Berea nu este de vânzare, chiar dacă brandul Sapporo oferă spre degustare japonezilor câteva mostre din această băutură, ca o tentativă de impulsionare a renumelui mărcii.
„Nu mai există nici o bere ca aceasta, deoarece ea a fost obținută 100% din orz. Cea mai bine vândută marcă a noastră, Black Lebel, folosește ingrediente adiționale, precum orezul. Berea spațială nu conține așa ceva și este cu adevărat o bere specială”, a declarat Junichi Ichikawa, directorul departamentului de strategie al brandului Sapporo.
Astronautul rus Boris Morukov, care a petrecut 11 zile în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale, a declarat că orzul a fost cultivat alături de alte plante, precum grâu, lăptuci și mazăre, adăugând că în programele viitoare va fi inclus și cartoful.
„Cred că vom încerca să cultivăm în spațiu și câțiva cartofi. Pentru hrană, nu pentru a produce vodcă”, a adăugat Morukov.
Vânzările de bere au scăzut în Japonia, iar această băutură nu a fost inclusă în meniul astronauților, din cauza concentrației de alcool și gaze. Cum viitoarele misiuni pe ISS vor fi de lungă durată, profesorul Manabu Sugimoto, de la universitatea japoneză Okayama, i-a sfătuit pe astronauți să nu elimine orezul de pe lista viitoarelor proiecte de cultivare a plantelor în spațiu.