Unul dintre cei trei mari producători de bere japonezi, Sapporo Beer, a găsit un nou filon pentru creșterea consumului în Japonia: crearea unei băuturi din boabe de orz care au stat în spațiu timp de cinci luni, informează AFP.
Sapporo vrea să producă o bere din a treia generație de plante obținute din boabe care au stat cinci luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) în 2006.
„Ar fi prima bere spațială și ar fi gata în noiembrie”, a spus un oficial de la Sapporo, Junichi Ichikawa.
Producătorul de bere, care colaborează cu universități ce analizează efectele unui mediu potențial ostil, precum microgravitatea, asupra vegetalelor, este de părere că ar putea obține o sută de sticle din această recoltă, însă spune că nu are, pentru moment, intenții comerciale.
Orzul, bogat în elemente nutriționale și fibre, este celebru pentru robustețea lui, din acest motiv putând fi un candidat ideal pentru culturi extraterestre, a indicat profesorul Manabu Sugimoto de la Universitatea din Okayama.
Cercetătorul participă la un proiect rusesc al cărui scop este să identifice plantele care ar putea fi cultivate în mediul cosmic, pentru a permite omului să se alimenteze în mod autonom în spațiu.
Până în prezent, Sugimoto spune că nu a constatat diferențe între orzul spațial și echivalentul terestru. Acesta își va prezenta rezultatele cercetărilor la o conferință care va avea loc în iulie, în Canada.
Studierea efectelor microgravității asupra speciilor vegetale face parte dintr-o serie de mai multe programe de cercetări internaționale.
În aprilie, Agenția de explorare spațială japoneză (Jaxa) a anunțat că va trimite în spațiu semințe de cireș japonez – „sakura” – ale cărui flori roz sunt admirate în tot arhipelagul, pentru a observa efectele timpului petrecut în spațiu asupra dezvoltării lor.